Babeczki z budyniem
KAROLINA • dawno temuCzęsto zdarza się, że zupełnie przypadkiem w pobliżu naszego domu pojawiają się znajomi, których żal nie zaprosić chociażby na drobny poczęstunek. I chociaż bardzo cieszymy się z ich wizyty, zwykle nasz humor pogarsza się, gdy zaglądamy do szafki, w której powinny znajdować się jakiekolwiek przekąski. Zamiast wydawać pieniądze na gotowe ciastka, chipsy albo czekoladę, dla naszego zdrowia i portfela znacznie lepiej będzie, jeśli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie jakiegoś deseru. Wcale nie musi to być czasochłonne ani trudne. Co prawda niektóre przepisy wymagają pewnego doświadczenia i wprawy, jednak wcale nie musimy po nie sięgać na początku naszej przygody z kuchnią. Istnieje wiele sposobów, by uczynić nasze pichcenie szybkim i dającym bardzo smaczne rezultaty. Jednym z poczęstunków, które zawsze warto mieć w swoim schowku ze słodyczami są przepyszne babeczki. Świetnie nadają się nie tylko na przyjęcie gości, lecz również z łatwością zabierzesz je do pracy albo dasz dzieciom na drugie śniadanie. Przepisów na babeczki jest bardzo dużo, jednak bardzo często wybieramy ciasteczka z jakimś nadzieniem. Może nim być czekolada, owoce albo budyń. To właśnie ostatni z wymienionych składników nadaje wyśmienity smak babeczkom, na które przepis znajdziesz w poniższym artykule.
Desery z budyniem
Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele razy mieliśmy okazję jeść desery z budyniem. Ten niezwykły składnik bardzo często stanowi nie tylko dodatek do ciast, ale także z dużym powodzeniem może być serwowany jako samodzielny deser. Dlaczego to właśnie masa budyniowa tak często gości na naszych stołach? Jest ona dość prosta w przygotowaniu, a nawet banalnie prosta, kiedy weźmiemy pod uwagę dostępne w sklepach półprodukty. Poza tym budyń niezwykle dobrze współgra z ciastem drożdżowym, kruchym albo francuskim. Oprócz tego, dodając odpowiednie składniki, możemy sprawić, by nasz ulubiony budyń zmieniał nie tylko swój kolor, lecz także smak. Trudno także pominąć niezwykłą konsystencję omawianego produktu, którą z łatwością możemy wykorzystać w każdym wypieku. Jedną z propozycji jest zrobienie babeczek budyniowych. Babeczki z masą budyniową stanowią świetny pomysł na poczęstunek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Nie kupuj w sklepie gotowych ciasteczek i już teraz wypróbuj przepis na babeczki z budyniem.
Przepis na babeczki z budyniem
Do przygotowania babeczek z budyniem będziesz potrzebowała:
- 30 dag mąki,
- 2 łyżek sody oczyszczonej,
- 150 g margaryny,
- 2 jajek,
- 1 opakowania budyniu wiśniowego albo waniliowego,
- 2½ szklanki mleka,
- 1 szklanki cukru,
- śmietany kremówki,
- ½ łyżeczki soku z cytryny,
- wiśni do ozdoby.
Sposób przygotowania:
Na początku należy ugotować budyń poprzez zagotowanie 1 i ½ szklanki mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką masła. Następnie proszek mieszamy dokładnie z ½ szklanki mleka i dodajemy do gotującego się mleka. Całość należy pozostawić do ostygnięcia. Kolejnym krokiem jest przesianie mąki, dodanie do niej sody oczyszczonej i ¾ szklanki cukru. Następnie rozpuszczamy margarynę i studzimy ją, by potem dodać do niej jajka i ½ szklanki mleka. Całość powoli mieszamy z mąką, sodą, a także cukrem. W ten sposób przygotowane ciasto wlewamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek na grubość palca. Drugą warstwę musi stanowić budyń, a wierzchnią ponownie ciasto. Babeczki pieczemy w temperaturze 180°C przez około 30 minut. W tym czasie należy ubić dobrze zmrożoną śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru, soku z cytryny i 1 łyżeczki soku wiśniowego, by uzyskała ładny kolor. Po wyjęciu babeczek z piekarnika czekamy aż ostygną i ozdabiamy je bitą śmietaną, a także pojedynczymi owocami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze