Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
KAROLINA • dawno temuJedzenie mięsa wieprzowego ma chyba tyle samo przeciwników, jak i zwolenników. W naszej kuchni to właśnie ono obok drobiu cieszy się największym powodzeniem. Z tego też względu w kuchni polskiej można odnaleźć wiele ciekawych przepisów na przygotowanie wieprzowiny. I chociaż jest ona mięsem posiadającym znaczną ilość tłuszczu, to jednak od czasu do czasu warto jest sięgnąć po kawałek schabu albo karkówki, aby zrobić swojemu podniebieniu niebywałą przyjemność i pozbawić organizm hormonów częstokroć występujących w hodowlanym mięsie drobiowym. Jednakże jedzenie wieprzowiny wcale nie musi oznaczać tłustych kawałków mięsa o dość ciężkiej konsystencji. Równie dobrze możemy zdecydować się na przygotowanie delikatniejszych i bardziej wykwintnych kęsków. Świetnym pomysłem na obiad są polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Połączenie smacznego mięsa z aromatem grzybów nie pozwoli oprzeć się pokusie nawet największemu przeciwnikowi wieprzowiny. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jak zrobić polędwiczki oraz poznasz inne pomysły na sosy do wieprzowiny.
Sos do mięsa wieprzowego
Jednym z najbardziej miłych dodatków, jaki możemy sobie wyobrazić w zestawieniu z wieprzowiną jest wyśmienity sos. Może on mieć bardzo różną postać i za każdym razem podkreślać inne walory omawianego rodzaju mięsa. Sos do mięsa wieprzowego zwykle robi się na bazie wywaru z wieprzowiny, dzięki czemu nie ulatują nam wszystkie pochodzące z mięsa soki. Innym pomysłem jest przygotowanie wieprzowiny w sosie koperkowym albo śmietanowym. Wystarczy dodać do wywaru śmietanę razem z niewielką ilością mąki i w razie potrzeby wzbogacić aromat poprzez dodanie świeżego kopru. W połączeniu z wieprzowiną bardzo dobrze sprawdzają się także sos chrzanowy i sos musztardowy. Dzięki nim otrzymujemy mięso w bardziej ostrym i charakternym wydaniu. Jednakże wieprzowina równie dobrze współgra z sosem żurawinowym albo musem jabłkowym. Zupełnie inny smak mają natomiast polędwiczki wieprzowe w sosiezawdzięczającym swój smak grzybom. Oczywiście najlepiej smakuje mięso z dodatkiem grzybów przywiezionych prosto z lasu. Jednakże wcale nie ustępują im w smaku polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, jak zrobić polędwiczki w sosie pieczarkowym, by były naprawdę smaczne.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Do zrealizowania przepisu na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowymbędziesz potrzebowała następujących składników:
- 1 kg polędwiczek wieprzowych,
- 75 dag pieczarek,
- 2 cebul,
- soli,
- pieprzu,
- 3 łyżek śmietany,
- 1 l bulionu wieprzowego,
- 1 łyżki mąki,
- 2 ząbków czosnku.
Sposób przygotowania:
Mięso należy dokładnie umyć i oczyścić, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę. Kolejnym krokiem jest natarcie mięsa solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Teraz wystarczy tylko mięso włożyć do lodówki i odczekać kilka godzin. Następnie polędwiczki obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Kolejnym kokiem jest przełożenie ich do garnka z gotującym się bulionem. Na oleju, który pozostał na patelni podsmażamy cebulkę, a następnie dodajemy do niej obrane i pokrojone na niewielkie kawałki pieczarki. Całość dusimy i dodajemy do mięsa. Sos gotujemy do czasu, aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy do niego śmietanę razem z mąką, a całość doprawiamy solą i pieprzem. Równie dobrze możemy polędwiczki podsmażyć albo upiec, a sos pieczarkowy podawać oddzielnie.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze