Zrazy wieprzowe

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Zrazy wieprzowe
Karolina

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Tradycyjna kuchnia polska

Zrazy to danie, które przyrządzać można z różnych rodzajów mięsa i z uwagi na wybrany przez nas gatunek możemy mówić o zrazach wołowych albo wieprzowych. Możliwe jest także zrobienie ich z mięsa mielonego lub dziczyzny. Omawiane danie, dziś trochę niestety zapomniane, jest typową potrawą szlachecką charakterystyczną dla terytorium byłej Rzeczpospolitej. Z drugiej strony to jedno z niewielu dań kuchni staropolskiej, którego tradycja przyrządzania przetrwała do dziś. Być może jest to spowodowane możliwością urozmaicania i unowocześniania przepisów na zrazy. Określenie zrazy odnosi się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane, w których nadzienie może być dowolne. Tradycyjnie jadano zrazy z grzybami, ogórkami i musztardą, co nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich na przykład pieczarki. Wypróbuj zatem tradycyjną kuchnię polską i już teraz zobacz, jak się robi zrazy.

Przepis na zrazy wieprzowe z pieczarkami

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 kromkę chleba razowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso powinno być umyte i rozbite jak na kotlety schabowe. Po jego wstępnym przygotowaniu należy je osolić i popieprzyć.

Na środek każdego kawałka mięsa powinny być położone pieczarki wraz z cebulą i małym kawałkiem chleba. Schab należy zawinąć i spiąć drewnianą wykałaczką.

Zrazy powinny być smażone na oleju, a następnie wraz z sokiem, jaki z nich wypłynął i dodatkiem wody, duszone w brytfance, aż zmiękną, czyli przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Z sekty do szpitala psychiatrycznego. Aktorka chce ujawnić wszystko
Z sekty do szpitala psychiatrycznego. Aktorka chce ujawnić wszystko
Posadź w ogrodzie. Komary i kleszcze nie znoszą jego zapachu
Posadź w ogrodzie. Komary i kleszcze nie znoszą jego zapachu
Poprawia życie intymne. Prosta metoda urologa
Poprawia życie intymne. Prosta metoda urologa
Uderza w Wojciecha Manna. "Naprawdę go uwielbiałem"
Uderza w Wojciecha Manna. "Naprawdę go uwielbiałem"
"Spowiedź świętokradzka". Ksiądz wskazuje na konsekwencje
"Spowiedź świętokradzka". Ksiądz wskazuje na konsekwencje
Komendant główny policji ukarany. Jest decyzja w sprawie pani Joanny
Komendant główny policji ukarany. Jest decyzja w sprawie pani Joanny
Kary nawet do 500 zł. Właścicielom mieszkań już się nie upiecze
Kary nawet do 500 zł. Właścicielom mieszkań już się nie upiecze
Dotyczy już co trzeciej Polki. Żona Żebrowskiego też się zmagała
Dotyczy już co trzeciej Polki. Żona Żebrowskiego też się zmagała
Poproś fryzjera o "C-Shape". Zyskasz na objętości
Poproś fryzjera o "C-Shape". Zyskasz na objętości
Zrób kulkę i umieść w kopcu. Nic tak nie działa na krety
Zrób kulkę i umieść w kopcu. Nic tak nie działa na krety
Pozowała w jeansach "baggy". Cała stylizacja odbiła się w lustrze
Pozowała w jeansach "baggy". Cała stylizacja odbiła się w lustrze
Budzisz się ze śliną na poduszce? Lepiej nie lekceważ tego objawu
Budzisz się ze śliną na poduszce? Lepiej nie lekceważ tego objawu