Składniki:
0,5 kg polędwicy wieprzowej, 25 dag pieczarek, śmietana Zott 12%, przyprawy: pieprz, vegeta, majeranek, papryka słodka, 6 łyżek oliwy.
Jak przyrządzić?
Polędwiczkę kroimy w plasterki grubości ok. 2 cm. Dwie łyżki oliwy wlewamy do miseczki, wsypujemy przyprawy, robimy zalewę i wkładamy do niej polędwiczki. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Resztę oliwy wlewamy do brytfanki, rozgrzewamy ją i kładziemy polędwiczki. Smażymy z obu stron 2-3 minuty. Kiedy polędwiczki będą miały złoty kolor, posypujemy je pieczarkami pokrojonymi w paski i dusimy na małym ogniu około 10 minut. Należy uważać, czy pieczarki puściły sok, jeśli nie, podlać całość 0,5 szklanki wody, aby się nie przypaliło. Po 10 minutach zaciągamy powstały wywar i polędwiczki śmietaną. Uwaga, aby się nie zwarzyło! Najlepiej wlać do śmietany 2 łyżki mleka i troszkę wywaru z brytfanki, dokładnie wymieszać i potem wlać do garnka, delikatnie mieszając.
Jak podawać?
Z ziemniakami lub ryżem i do tego jakaś surówka.
Uwagi:
Moim domownikom bardzo smakuje taka potrawa, jest szybka w przygotowaniu i prosta:)
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Trudność | prosty |
Porcje | 6-8 |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | misiaczek |