Mięso w sosie
DAMIESA • dawno temuNic tak nie urozmaica obiadu, jak mięso podane w pysznym sosie. Grunt jednak to umiejętne połączenie smaków. Jak to zrobić, by nie popełnić kulinarnej gafy?
Mięso w sosie pieczarkowym – świetnie sprawdza się w zestawieniu ze schabem, zrazami czy filetami z kurczaka. Ten grzybowy sos przygotujemy podsmażając pieczarki oraz cebulkę na oleju, a następnie dosypując mąkę oraz odpowiednią ilość bulionu, tak, aby sos nie stał się zbyt rzadki. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso w sosie musztardowym – ten rodzaj sosu doskonale sprawdza się w połączeniu z karkówką czy polędwiczkami wieprzowymi. Mięso dusi się w tym sosie, dzięki czemu nabiera kruchości i delikatności, a jednocześnie całkowicie „przechodzi” aromatem. Wyrazistości potrawie nada dodanie podczas duszenia ziela angielskiego oraz gałki muszkatołowej.
W sosie pomidorowym– świetnie sprawdzają się takie rodzaje mięsa, jak np. bitki wołowe, duszona wieprzowina, kuleczki drobiowe czy klopsiki. Sos pomidorowy to także podstawowy składnik gołąbków. Wybornie smakować będzie także spaghetti, jeśli mięso mielone połączymy z jajkiem usmażonym na patelni aż stanie się lekko białe, a następnie wlejemy do niego sos Napoli.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze