Jak zrobić sos do mięs i wędlin?
OLIWKA . • dawno temuCzy zdarza ci się kupować w sklepie sosy do mięs i wędlin? Owszem, są bardzo smaczne, ale ile w nich niezdrowej chemii… Zamiast szpikować się potężnymi dawkami „witamin” E 139 i innymi tego typu, warto przygotować dipy z domowych, zdrowych składników. I wiesz, co jesz.
Sos ketchupowy
Aby przygotować ten pyszny sos do mies i wędlin, musisz mieć: opakowanie jogurtu naturalnego, 4 łyżki pikantnego ketchupu i 4 ząbki czosnku. Czosnek przeciśnij przez praskę i zmieszaj i pozostałymi składnikami.
Sos pieprzowy
Aby zrobić to cudo potrzebujesz: 1 jogurtu naturalnego, pieprzu czerwonego, czarnego, zielonego, 1 cebuli, 1 kostki rosołowej, 2 łyżek mąki, 2 łyżek masła, soku z 1 cytryny i skórki startej z jednej cytryny. Zeszklij cebulę na oleju, dodaj do niej kostkę rosołową i trochę wody, sok z cytryny, świeżo zmielony pieprz oraz jogurt. W drugim rondlu stwórz zasmażkę z masła oraz mąki i dodaj do pysznego sosu. Dopraw do smaku. Polej sosem pieprzowym białe mięso i ozdób je skórką z cytryny.
Sos tzatziki
Jeśli chcesz cieszyć się smakiem tego sosu do wędlin zmieszaj ze sobą: 2 łyżki śmietany, 2 łyżki majonezu, połowę ogórka startego na tarce, ząbek czoskny przeciśniety przez praskę i dopraw całość przyprawą tzatziki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze