Smażony łosoś z fasolką szparagową
OLIWKA . • dawno temuŁosoś z fasolką szparagową – to przepis dla ciebie, jeśli masz ochotę przyrządzić coś naprawdę wyjątkowego. Pozwól sobie na odrobinę luksusu, jedz zdrowe i pięknie podane potrawy. Pamiętaj, że najważniejsze jest urozmaicenie, zarówno w kuchni, jak i w innych sferach życia. Miałaś zrobić dziś ziemniaki? Zrezygnuj z nich. Zaskocz wszystkich, przygotuj coś nowego i pysznego.
Przygotuj:
- 60 dag fileta z łososia
- 40 dag fasolki szparagowej
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 10 dag masła
- 2 żółtka
- 3 łyżki soku z cytryny
- łyżeczkę oleju
- sól, cukier
- natkę pietruszki
- plastry cytryny
Krok 1
Potrawy z łososia gwarantują sukces w kuchni. Tę zacznij przygotowywać od mycia, osuszania i porcjowania łososia.
Krok 2
Smażony łosoś musi zostać najpierw odpowiednio doprawiony. Skrop go dwiema łyżkami soku z cytryny, oprósz sola i włóż do lodówki na 15 minut.
Krok 3
Filet z łososia będzie występował w towarzystwie fasolki. Gotuj ją w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru około 10 minut.
Krok 4
Łosośsmażony – to nasz cel. Włóż go na rozgrzany olej i zarumień z obu stron. Następnie wlej 100 ml wina i szklankę wody. Gotuj 5 minut.
Krok 5
Sos do łososia zacznij przygotowywać od roztopienia masła, ostudzenia go i przecedzenia.
Krok 6
Teraz musisz ubić żółtka na parze dodają sok z cytryny, ciepłe masło i resztę wina. Kurkumę rozpuść w odrobinie wody i dolej do sosu.
Krok 7
Poszatkuj natkę pietruszki i wymieszaj ją z fasolką szparagową. Filet z łososia smażony to przepis dla pań z fantazją. Ułóż go pięknie na talerzu, polej sosem i ozdób warzywami. Gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze