Co zapakować do piknikowego koszyka?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMajowa pogoda sprzyja wypadom na łono natury. Coraz chętniej wsiadamy na rowery czy rozciągamy koc na zielonej trawie, urządzając rodzinne pikniki. Przygotowując zawartość koszyka, powinnaś zadbać, aby wybrane przez ciebie produkty były smaczne, zdrowe, świeże i łatwe do zapakowania. W tej roli najlepiej sprawdzają się kanapki. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować ciekawe przekąski na piknik.
Kanapka z tuńczykiem
Kanapka pełna witamin i minerałów jest doskonałym pomysłem na zdrowy, wiosenny piknik. Aby przygotować 6 pysznych przekąsek, będziesz potrzebować:
- 420 g tuńczyka w kawałkach,
- ½ filiżanki posiekanego kopru,
- ½ słodko-kwaśnego jabłka,
- 80 ml majonezu,
- 1 łyżki sosu winegret,
- 1 łyżki soku z cytryny,
- 1 i ½ łyżeczki nasion kopru,
- 1 łyżeczki zmielonej kolendry,
- 1 łyżeczki skórki z cytryny,
- ½ łyżeczki soli morskiej,
- 6 przekrojonych bułek typu hot dog,
- 6 liści sałaty.
Zmieszaj tuńczyka, koper włoski, jabłko, majonez, sos winegret, sok z cytryny, nasiona kopru, kolendrę, skórkę z cytryny oraz sól i dobrze wymieszaj. Pokryj każdą bułkę liściem sałaty, a następnie nałóż tuńczyka z dodatkami.
Kanapka z pomidorem i szynką parmeńską
Jeżeli pragniesz zapakować do koszyka także przekąskę „do pochrupania”, przygotuj grillowane kanapki z szynką i pomidorem. Aby stworzyć 4 przysmaki, będziesz potrzebować:
- ½ filiżanki majonezu,
- 1 ząbka rozdrobnionego czosnku,
- 1 łyżki świeżego estragonu,
- 4 plastrów (ok. 50–60 g) szynki parmeńskiej,
- 4 kromek białego chleba,
- 4 łyżek masła,
- 12 plastrów pomidora,
- drobno posiekanej szynki parmeńskiej do przybrania,
- odrobiny soli morskiej,
- świeżo zmielonego pieprzu.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie w niewielkiej misce zmieszaj majonez, czosnek i estragon. Odstaw na bok. Umieść 4 plastry szynki parmeńskiej na blasze do pieczenia i piecz przez ok. 12–15 minut. Posmaruj chleb masłem i smaż na patelni grillowej, dopóki nie uzyska złotego odcienia – ok. 2 minuty na obu stronach. Następnie posmaruj kromki mieszanką majonezowo-estragonową, nałóż plastry szynki i pomidora, posyp rozdrobnioną szynką parmeńską i dopraw solą oraz pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze