Kanapki na przyjęcie
MAGDA • dawno temuKanapka, ta niezwykle prosta, a mająca wiele zastosowań potrawa teoretycznie wynaleziona została przez Johna Montagu, hrabiego Sandwich, znana jest jednak od starożytności. Jest niezwykle szybka w przygotowaniu i podawać ją można o każdej porze dnia: na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Każda z nas ma oczywiście ulubione dodatki do kanapek: liść sałaty, plasterek szynki, żółtego sera, jajko, kawałek podsmażonego bekonu z plastrem pomidora, kanapkę ozdobić można majonezem, musztardą lub innym sosem kanapkowym. Jednak przy odrobinie wyobraźni oraz bogatej ofercie pysznych gatunków pieczywa możemy przygotować kanapki zupełnie inne niż zazwyczaj.
Kanapka z łososiem lub indykiem
Moja pierwsza propozycja kreatywnej kanapki to połączenie wędzonego łososia z ogórkiem i twarożkiem. Kroimy bułkę (polecam grahamkę) na pół i podpiekamy minutę z każdej strony. Smarujemy twarożkiem, następnie układamy plasterki wędzonego łososia i przykrywamy cienkimi plasterkami świeżego ogórka. Całość posypujemy koperkiem, a także dodajemy świeżo zmielony pieprz. Na koniec przykrywamy drugą częścią bułki.
Do kanapek świetnie nadaje się także indyk w asyście awokado i sosu pesto. Tutaj najodpowiedniejszym rodzajem pieczywa będzie rogalik francuski. Proponuję przygotować 4 rogaliki i przekroić je na pół. Smarujemy je odrobiną pesto równomiernie po obu stronach. Awokado kroimy w cienkie plastry i układamy na połowie każdego rogalika i przykrywamy cienkimi plastrami indyka. Przyciskamy lekko i układamy kilka kawałków osączonych z zalewy suszonych pomidorów. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – tylko ostrożnie. Przykrywamy górą rogalika i podajemy.
Kanapka z suszonymi daktylami lub żurawiną
Do zrobienia pysznych kanapek wykorzystać możemy także chleb pita. Podpiekamy z obu stron, następnie staramy się przekroić tak, aby powstała kieszonka. Smarujemy w środku dokładnie humusem i wsuwamy kilka wypestkowanych daktyli, dodajemy odrobinę posiekanych listków kolendry i wegańska kanapka gotowa.
Inną finezyjną propozycją jest kanapka z masłem orzechowym i… żurawiną. Dwie kromki pełnoziarnistego chleba smarujemy grubo masłem orzechowym (najlepiej z kawałkami orzeszków). Na jedną kromkę nakładamy cienko sos żurawinowy (gotowy albo własnej roboty) i przykrywamy kawałkami sałaty lodowej wymieszanej z plasterkami selera naciowego. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przykrywamy drugą kromką.
Kanapki z owocami
Pewnie wiele z was przygotowywało już na imprezę koreczki z sera brie i winogrono, dlaczego więc nie użyć ich jako składników kanapek? W tym przepisie najlepiej sprawdzi się bagietka. Kroimy ją na dwa lub trzy kawałki i przecinamy wzdłuż jednego boku, ale nie do końca. Dojrzały ser brie kroimy w cienkie plasterki, układamy go w bagietce, lekko przyciskamy i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po czym kroimy na pół winogrona bezpestkowe (odmiana nie ma znaczenia) i przykrywamy nimi ser. Przyciskamy górą bagietki. Kanapki te możemy podać na talerzy przyozdobionym małym gronem winogron.
Polecam także kanapki z bułek drożdżowych. Podpiekamy kromki bułeczki i nakładamy na nie masę z banana utartego z kilkoma dosłownie malinami (mogą być mrożone). Dziecinnie proste, a jak smakuje!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze