Jajko na twardo - przepis
DAMIESA • dawno temuSymbolizuje życie i odradzanie się, zatem jest produktem, którego w czasie Świąt Wielkanocnych nie może zabraknąć na naszym stole. Zaletą jest to, że jajka można przygotować na szereg różnych sposobów. Jakie potrawy z jajka możemy przyrządzić dla naszych bliskich?
Jajka z szynką
Ugotowane jajka wystarczy przeciąć na pół, wydrążyć żółtka, połączyć je z poszatkowaną rzeżuchą, serem żółtym i majonezem. Białka napełnić masą, a następnie zawinąć tak przyrządzone "łódeczki" w szynkę. Jeśli wędlina rozwija się, można wbić w całość wykałaczkę.
Jajka z tuńczykiem
Podobnie jak w poprzedniej wersji, przyrządzamy masę podstawową. Żółtka rozcieramy, a białka drobno szatkujemy. Dodajemy do jajek rozdrobnionego tuńczyka, szczypiorek i całość doprawiamy majonezem oraz solą i pieprzem. Tak przygotowaną masą napełniamy babeczki z kruchego ciasta (takie, jakie zwykle używamy do deserów). Wierzch możemy udekorować szczyptą kawioru oraz natką pietruszki.
Jajka w galarecie
Aby przygotować galaretę, wystarczy połączyć żelatynę z bulionem, a następnie podgrzać i pozostawić do ostudzenia. Kiedy będzie już zimna, wlewamy ją do szklanych miseczek do połowy i czekamy aż stężeje. Kiedy galaretka będzie już gotowa wkładamy jajko, pokrojoną w kostkę marchewkę, kukurydzę, groszek i natkę pietruszki i znów zalewamy drugą porcją żelatyny z bulionem. Całość podajemy z sokiem z cytryny.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze