Przepis na jajka faszerowane
DAMIESA • dawno temuJajka gotowane na twardo i przyozdabiane jedynie majonezem i szczypiorkiem można włożyć do lamusa. Taka stołowa przystawka, choć smaczna, wieje jednak nudą. Na Wielkanoc warto pójść o krok dalej w kulinarnej kreatywności i przygotować jajka z farszem. Choć to danie nieco bardziej pracochłonne, trudy pracy rekompensuje znakomitym smakiem.
Jajka faszerowane pieczarkami
Grzyby podsmażamy na patelni wraz z cebulką. Po ugotowaniu jajek należy przekroić je na pół, wydrążyć żółtka i wymieszać je z przygotowaną wcześniej masą. Można także wykorzystać posiekaną drobno natkę pietruszki.
Jajka faszerowane szynką
Masę do nadzienia jajecznych łódeczek przygotowujemy siekając drobno szynkę z ogórkiem kiszonym i koperkiem. Całość mieszamy z majonezem i żółtkiem, następnie napełniamy połówki białek.
Jajka faszerowane serem
Przygotowując masę łączymy żółtka ze startym drobno serem żółtym, szczypiorkiem oraz majonezem. Można także dodać odrobinę masła. Tak przygotowane jajka można udekorować ketchupem i listkami natki.
Jajka faszerowane tuńczykiem
Ryba także świetnie nadaje się jako farsz do jajek. Wgłębienie po żółtku zapełniamy masą przygotowaną na bazie tuńczyka. Wystarczy odsączyć go, wymieszać z żółtkiem i majonezem oraz doprawić solą i pieprzem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze