Faszerowane pomidory
DAMIESA • dawno temuBrak pomysły na grilla? Jeśli podczas ogródkowego pikniku na stole wyraźnie zaczyna czegoś brakować, warto zaopatrzyć się w przekąskę, która wysubtelni smak spożywanego mięsa, odświeży usta po tłustych potrawach i będzie stanowiła doskonałą przegryzkę między daniami głównymi. Takie właśnie są nadziewane pomidory. Jak je wykonać? Oto trzy ciekawe pomysły.
Pomidory „po grecku”
Aby je przyrządzić należy przygotować następujące składniki: 4 pomidory (muszą być dość twarde), ½ opakowania sera feta, oliwki, chlebowe grzanki, oregano, czosnek oraz pieprz. Pomidory należy umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie odciąć ich wierzch i wydrążyć łyżeczką miąższ. Ser fetakroi się w kostkę, podobnie chlebowe grzanki. Powinny być małe, aby można było nimi dobrze napełnić wnętrze warzywa. Dobrym pomysłem jest wymieszanie składników farszu w miseczce. Pokroją fetę, grzanki i oliwki miesza się dodając do nich oregano oraz szczyptę pieprzu. Taki farszem należy napełnić pomidory, nakryć je odciętym wcześniej wierzchem i zapiec w piekarniku. Przekąskę tą warto jednak podawać także w surowej postaci. Do dekoracji przyda się natka lub listek bazylii.
Pomidory faszerowane ryżem
Zasada przygotowania warzywa jest taka sama jak w poprzednim przypadku. Tym razem jednak zmienia się nadzienie. Potrzebne produkty to: 4 pomidory, pół paczki ugotowanego ryżu, 20 dag mięsa mielonego, 10 dag sera żółtego lub bryndzy, kukurydzę z puszki, sos Napoli, tymianek, sól oraz pieprz. Mięso przed wymieszaniem z ryżem należy usmażyć na patelni, a pod koniec tego procesu zalać sosem Napoli wymieszanym w 1/3 szklanki wody. Kiedy składniki ładnie się połączą do tak przyrządzonej mieszanki dodaje się starty ser żółty lub bryndzę, które roztapiając się pod wpływem wysokiej temperatury idealnie zespolą się z pozostałymi składnikami. Do tego wystarczy wrzucić garść odsączonych wcześniej ziarenek kukurydzy, doprawić tymiankiem oraz solą i pieprzem, a całość połączyć z ryżem. Takie farszerowane warzywa będą dość sycące, więc warto zachować umiar w jedzeniu takiej przekąski, by zostawić miejsce na inne specjały z grilla.
Pomidory nadziewane twarogiem
Taka propozycja świetnie sprawdzi się jako danie dla wegetarian. Podczas biesiady z grillem w roli głównej nie będą oni mieli wiele potraw na stole, na które mogą się skusić, więc warto o tym wcześniej pomyśleć. Pomidory nadziewane twarożkiem będą stanowić świetną alternatywę dla mięsnego posiłku i co najważniejsze pozwolą najeść się do syta. Aby je przygotować potrzebne są następujące składniki: 4 pomidory, opakowanie serka wiejskiego (opcjonalnie ser biały połączony z jogurtem naturalnym i ugnieciony na gładką masę), szczypiorek, rzodkiewki, 1 cebulka, ząbek czosnku oraz sól i pieprz dla smaku. Warzywa tak jak w poprzednich przypadkach należy wydrążyć od środka, usuwając gniazda nasienne i odsączając nadmiar soku. Masę przygotowaną z połączenia twarogu, poszatkowanych drobno rzodkiewek, cebuli, szczypiorku oraz miąższem z pomidorów doprawia się solą i pieprzem i nadziewa przygotowane „miseczki”.
Dobrym pomysłem jest także nadzianie pomidorów farszem takim, jaki zwykle stosuje się do pierogów ruskich. Masę ziemniaczano-twarogową warto w tym przypadku wzbogacić poszatkowaną i zeszkloną na patelni cebulką oraz koperkiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze