Pancakes – przepis na pyszne amerykańskie naleśniki
EWA ROSIECKA • dawno temuPancakes to oryginalne, amerykańskie placuszki, podawane najczęściej z syropem klonowym. Można podawac je na śniadanie lub brunch, mogą być serwowane również w wersji wytrawnej, np. z bekonem lub serem. Jak je zrobić, aby były smaczne i puszyste?
Pancakes – co to jest?
Pancakes to amerykańska wersja naleśników, z dodatkiem środka spulchniającego (proszek do pieczenia, drożdże lub soda). Zrobione są okrągłego, płaskiego, pulchnego ciasta na bazie jajek, mleka i mąki, smażonego na złocisty kolor z obu stron. Amerykanie uwielbiają je na śniadanie.
Naleśniki te, podobne do francuskich crepe, do Ameryki dotarły razem z kolonistami europejskimi. Były wśród nich bardzo popularne, zajadali się nimi podczas różnych uroczystości Francuzi, Anglicy i Holendrzy.
Pod koniec XVIII wieku do ciasta na pancakes zaczęto dodawać środki spulchniające – początkowo drożdże, a następnie sodę.
Tradycyjnie do przygotowania ich używa się mąki gryczanej, kukurydzianej lub pszennej. Dobrym dodatkiem do usmażonych placków są owoce (np. jagody), masło z miodem, jednak najczęściej stosowany jest syrop klonowy. W bardziej ekskluzywnej wersji do pancakes podaje się bitą śmietanę i świeże owoce.
Pancakes układa się na talerzu piętrowo, na samej górze umieszczając kostkę masła i polewa się wszystko wspomnianym już syropem klonowym. Można je podawać z jajkami, z plasterkami bekonu jako dodatek do głównego dania.
Pancakes – przepis
Potrzebne składniki:
2 duże jajka;
2 szklanki mąki pszennej;
3 łyżeczki proszku do pieczenia;
1,5 szklanki mleka;
75 g roztopionego i przestudzonego masła;
1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
1. Jajka roztrzepujemy widelcem lub rózgą kuchenną (powinny się delikatnie spienić).
2. Dodajemy masło i mleko i mieszamy.
3. Do powstałej mieszanki dodajemy przesianą mąkę pszenną, cukier, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą i powstanie gładkie ciasto.
4. Pancakes smażymy na nieprzywierającej, suchej patelni (ewentualnie z odrobiną oleju i masła) z obu stron. Odwracamy, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza. Odkładamy na stosik.
5. Podajemy z syropem klonowym, bitą śmietaną lub owocami. Gotowe.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze