Przepis na naleśniki - naleśniki wegetariańskie
OLIWKA . • dawno temuPrzepis na naleśniki nie może być skomplikowany. Na pewno świetnie sobie z nim poradzisz. Zwłaszcza, że są to naleśniki wegetariańskie, a więc nie będziesz musiała zajmować się krojeniem mięsa i innymi, zajmującymi czas szczegółami. Spójrz, wystarczy tylko, że…
Przygotuj:
- szklankę mleka
- szklankę wody gazowanej
- 25 dag mąki
- 2 jajka
- sól
A na farsz do naleśników:
- 2 szklanki ulubionych warzyw pokrojonych w kostkę
- 3 posiekane dymki
- łyżkę posiekanej bazylii
- 1 jajko
- 1 łyżkę oleju
- sól
- pieprz
1. Ciasto na naleśniki zrobisz bardzo szybko. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki na gładka masę. Będzie sprawniej, jeśli użyjesz do tego miksera.
2. Rozgrzej patelnię z odrobiną tłuszczu, a następnie szybko rozlej na nią ciasto naleśnikowe.
3. Kiedy brzegi zaczną odstawać, używając łopatki, przewróć placki na drugą stronę.
4. A teraz farsz do naleśników. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim dymkę.
5. Następnie dodaj warzywa i duś je tak długo, aż będą miękkie. Możesz oczywiście podlewać je wodą. Dopraw także solą i pieprzem.
6. Kiedy warzywa do naleśników ostygną wymieszaj je ze zmiksowanym jajkiem. Jeśli farsz będzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę bułki tartej.
7. Naleśniki wegetariańskie są już prawie gotowe. Wystarczy teraz położyć jarzyny na każdym placku, zawinąć go i zapiekać kilka minut w piekarniku na posmarowanej tłuszczem blasze. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze