Śledzie pod pierzynką
OLIWKA . • dawno temuMasz ochotę na coś pysznego? Zrób sobie śledzie pod pierzynką. Przygotujesz je szybko, a dzięki wyjątkowemu podaniu zrobisz wrażenie na noworocznych gościach. Składniki nie są zbyt oryginalne i pewnie wszystkie znajdziesz w swojej lodówce. Przekonaj się jak niewiele trzeba, by zrobić coś wyjatkowego.
Przygotuj:
- 70 dag śledzi
- 2 cebule
- 5 jaj na twardo
- 2 duże ugotowane marchewki
- 2–3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
- pół szklanki majonezu
- pół szklanki jogurtu
- sól
- pieprz
1. Namocz śledzie w mleku, a następnie osącz, pokrój w paski i skrop sokiem z cytryny.
2. Posiekaj cebulę, sparz ją i posól.
3. Jajka, marchewkę i obrane ziemniaki zetrzyj na tarce.
4. Ta sałatka śledziowa jest naprawdę prosta. Pozostało ci tylko odpowiednio ułożyć składniki w salaterce, oczywiście powinna być przeźroczysta.
5. Najpierw włóż śledzie i posyp je cebulą. Później twórz kolejno warstwy z marchewki, ziemniaków, jajka, marchewki i ziemniaków.
6. Teraz sos do śledzi. Wymieszaj jogurt z majonezem i zalej sałatkę. Posyp wszystko pieprzem, a na brzegach zrób kołnierz ze startego jajka.
7. Jeszcze tylko rzodkiewka i szczypiorek i śledzie pod pierzynką będą gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze