Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 3 śledzie matiasy,
- 3 cebule,
- 3 ogórki kiszone,
- 3 marchewki,
- 3 jajka,
- 1 majonez.
Jak przyrządzić?
1) Ziemniaki i marchewki ugotować w mundurkach.2) Matiasy namoczyć tylko 5-10 min.3) Jajka ugotować na twardo.4) Kolejno warstwami układać: pokrojone w kostkę ziemniaki, śledzie (większe kostki), cebulkę. W tym momencie poryć warstwą majonezu. Następnie: pokrojone w kostkę i odciśnięte ogórki, marchewkę, białko z ugotowanych jaj. Pokryć kolejną warstwą majonezu. Na koniec zetrzeć na tarce o małych otworach żółtko z jaj, które tworzy pierzynkę, ewentualnie można także ser żółty.
Potrzebne przybory:
Garnek, miska, tarka, nóż, łyżka.
Jak podawać?
Na zimno.
Uwagi:
Pierzynka jest już dobra po godzinie lecz najlepsza dnia następnego. Należy nakładać ją sięgając łyżką dna miseczki. Nie przyprawiać innymi przyprawami, gdyż krótko moczone śledzie oddadzą sałatce sól. Ilość sałatki można zwiększać pamiętając o jednakowej ilości skłaników, np. 5 ziemniaków, 5 jaj itd.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 8 zł |
Autor | Handi |