Czym karmić swojego mężczyznę?
JOANNA BISZEWSKA • dawno temuNaukowcy z Kalifornii przekonują, że zawarty w rybach nienasycony kwas tłuszczowy Omega 3 redukuje ryzyko zachorowania na raka prostaty. Eksperci namawiają, aby każdy mężczyzna przynajmniej raz w tygodniu zjadł łososia lub śledzie.
Naukowcy zUniwersytetu Kalifornijskiego w San Francisco na podstawie przeprowadzonych badań przekonują, że Omega 3, kwas tłuszczowy, który możemy znaleźć m.in. w makreli, łososiu i w śledziach skutecznie redukuje ryzyko zachorowania na raka prostaty. W badaniach porównano diety 466 mężczyzn ze zdiagnozowaną chorobą z dietą 476 zdrowych mężczyzn. Okazało się, że mężczyźni jedzący tłuste ryby przynajmniej raz w tygodniu prawie o 40 proc. zmniejszają swoje ryzyko zachorowania. Prof. John Witte, przewodniczący badaniom nad rakiem prostaty również przekonuje, że niebezpieczną odmianę genu Cox-2odpowiedzialnego za powstawanie choroby również można zneutralizować jedząc ryby zawierające Omega 3.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze