Zobacz intrygujące dania popularne w różnych regionach świata. Będziesz w szoku!
JOANNA HIRSZLER • dawno temuZ całą pewnością doskonale znasz przysmaki kuchni polskiej, takie jak golonka, pierogi, bigos czy smalec. Czy kiedykolwiek zastanawiałaś się, jakie potrawy królują w innych regionach świata? Na pewno doznasz szoku, jak już je poznasz!
Sfermentowane śledzie
Kiszony śledź to przysmak szwedzki, który charakteryzuje się niezwykle przykrym zapachem. Można go niemal porównać do mieszaniny siarkowodoru ze zjełczałym masłem i octem winnym. Z całą pewnością, gdybyś choć raz spróbowała tych sfermentowanych śledzi, to ich charakterystyczny smak zapamiętałabyś na całe życie.
Kumys
Będziesz zaskoczona tym, co kryje się w składzie tego napoju alkoholowego popularnego w Mongolii. Przyrządza się go ze sfermentowanego mleka klaczy, które na skutek działania drożdży oraz bakterii kwasu mlekowego zostaje zagazowane i zakwaszone.
Zupa z surowej krwi
To popularne danie kuchni wietnamskiej, które przyrządza się na bazie świeżej, surowej krwi pochodzącej od kaczek, gęsi lub świń. Zupę tę przyprawia się za pomocą aromatycznych ziół oraz orzechów. Intrygujące jest to, że spożycie tej zupy może być groźne dla zdrowia ze względu na ryzyko zarażenia wirusem ptasiej grypy. Zupa ta ma charakterystyczny, metaliczny posmak. Czy spróbowałabyś któregoś z tych intrygujących przysmaków?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze