Świąteczne potrawy, dzięki którym schudniesz!
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu • 3 komentarzeTradycyjne dania świąteczne to nie tylko niepowtarzalny smak, ale i mnóstwo właściwości odżywczych. Boisz się, że 3 dni przy suto zastawionym stole zrujnują twoją sylwetkę? Pamiętaj, że potrawy spożywane w czasie świąt mogą pomóc ci schudnąć! Jedyną zasadą, jakiej należy bezwarunkowo przestrzegać, jest nieobjadanie się. Poniżej znajdziesz wszystko, co powinnaś wiedzieć o najpopularniejszych daniach świątecznych.
Śledź wigilijny jest bardzo zdrową rybą. Dostarcza organizmowi witamin D i E, a także niacyny. Zawiera kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Podany z jogurtem greckim (zamiast śmietany), wzmacnia odporność organizmu i poprawia trawienie.
W barszczu czerwonym znajdziesz potas, sód, wapń i witaminę C. Dodawane do niego uszka warto przygotować z mąki orkiszowej, a nie pszennej. Ziarna orkiszu są pełne witamin A, D i E. Dostarczają także żelaza, fosforu, manganu, miedzi, cynku oraz kobaltu. Jeżeli chodzi o grzyby, które także powinny znaleźć się w tradycyjnych uszkach, są one pełne witamin A, C, D, PP, witamin z grupy B, wapnia, potasu, żelaza, fosforu, sodu, miedzi i selenu. Zawierają błonnik i w 80–90% składają się z wody, dzięki czemu świetnie nadają się dla osób z nadwagą.
Kapusta z grzybami (postny bigos) jest doskonałym źródłem witaminy C i potasu. Po dodaniu do potrawy kopru włoskiego można w prosty sposób zapobiec wzdęciom. Kapusta wzmocni odporność i zadba o sylwetkę – zawiera dużo błonnika, dzięki czemu wspomaga trawienie.
Kluski z makiem przygotowane z mąki żytniej dostarczają organizmowi mnóstwo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6), a także szeregu substancji mineralnych – m.in. potasu, sodu, miedzi, wapnia, magnezu, jodu, chromu, fosforu, żelaza i cynku. Chociaż mak niebieski jest bogaty w kalorie, zawiera także witaminę E, wapń, potas i fosfor.
Jeżeli stawiasz na stole pieczone mięso, zamiast wieprzowiny wybierz wołowinę. Zawiera ona mniej tłuszczu, za to jest bogata w niacynę, sód i potas. Jeszcze lepszym wyborem będzie indyk, który również zawiera wspomniane substancje mineralne, jednak jest produktem niskokalorycznym.
Kompot z suszu warto osłodzić cukrem trzcinowym, gdyż jest on mniej kaloryczny i zdrowszy niż cukier rafinowany.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze