Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuWiele osób boi się przyrządzać owoce morza. Tymczasem są one niezwykle przyjaznym materiałem kulinarnym. Warto zacząć od potraw z małży – są to owoce morza, które nie wymagają wiele pracy i łatwo stworzyć z nich wspaniałe danie. Poznaj sprawdzony przepis na owoce morza!
Składniki dania z małżami
Kupując małże, upewnij się, że nie pachną rybą. Unikaj tych, których skorupka jest pęknięta lub otwarta i nie domyka się po postukaniu. Oznacza to, że małż nie nadaje się już do spożycia. Aby przygotować danie, potrzebujesz:
- ok. 900 g małży wyczyszczonych pod bieżącą wodą,
- ½ filiżanki białego wina,
- 2 łyżek masła,
- ¼ filiżanki startej szalotki,
- 1 łyżki zmielonego czosnku,
- 2 łyżeczek mąki,
- ¼ filiżanki posiekanej pietruszki.
Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, nie dodawaj do dania mąki.
Przygotowanie małży w białym winie
Umieść małże w misce z osoloną wodą (1 łyżka soli na litr wody) na 10–15 minut. Wlej wytrawne białe wino na spód garnka. Umieść w nim małże. Przykryj garnek i zagotuj jego zawartość. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, dopóki muszle się nie otworzą (ok. 5–7 minut). Staraj się nie przegotować małży – w przeciwnym razie staną się one twarde i gumowate. Gdy małże będą już gotowe, ostrożnie przenieś je z garnka do miski (także te, które uwolniły się z muszli). Nie wylewaj zawartości garnka.
Odstaw garnek na bok, aby wszelkie pozostałości małży opadły na spód. Następnie delikatnie przelej samą ciecz do innego naczynia. Jeżeli istnieje taka konieczność, przefiltruj płyn przez sito.
Roztop masło w średnim rondelku. Dodaj szalotkę i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i gotuj jeszcze minutę. Jeżeli chcesz, aby twój sos był bardziej gęsty, dodaj 1–2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj około 1 filiżanki płynu po gotowaniu małży i wymieszaj całość, tworząc gładki sos. Na koniec dodaj do niego pietruszkę.
Umieść małże w miseczkach i polej je samodzielnie przygotowanym sosem z białego wina. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym chlebem, który będzie można maczać w sosie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze