Poznaj przepis na owoce morza dla początkujących
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temu![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Wiele osób boi się przyrządzać owoce morza. Tymczasem są one niezwykle przyjaznym materiałem kulinarnym. Warto zacząć od potraw z małży – są to owoce morza, które nie wymagają wiele pracy i łatwo stworzyć z nich wspaniałe danie. Poznaj sprawdzony przepis na owoce morza!
Składniki dania z małżami
Kupując małże, upewnij się, że nie pachną rybą. Unikaj tych, których skorupka jest pęknięta lub otwarta i nie domyka się po postukaniu. Oznacza to, że małż nie nadaje się już do spożycia. Aby przygotować danie, potrzebujesz:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- ok. 900 g małży wyczyszczonych pod bieżącą wodą,
- ½ filiżanki białego wina,
- 2 łyżek masła,
- ¼ filiżanki startej szalotki,
- 1 łyżki zmielonego czosnku,
- 2 łyżeczek mąki,
- ¼ filiżanki posiekanej pietruszki.
Jeżeli stosujesz dietę bezglutenową, nie dodawaj do dania mąki.
Przygotowanie małży w białym winie
Umieść małże w misce z osoloną wodą (1 łyżka soli na litr wody) na 10–15 minut. Wlej wytrawne białe wino na spód garnka. Umieść w nim małże. Przykryj garnek i zagotuj jego zawartość. Następnie zmniejsz ogień i gotuj, dopóki muszle się nie otworzą (ok. 5–7 minut). Staraj się nie przegotować małży – w przeciwnym razie staną się one twarde i gumowate. Gdy małże będą już gotowe, ostrożnie przenieś je z garnka do miski (także te, które uwolniły się z muszli). Nie wylewaj zawartości garnka.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Odstaw garnek na bok, aby wszelkie pozostałości małży opadły na spód. Następnie delikatnie przelej samą ciecz do innego naczynia. Jeżeli istnieje taka konieczność, przefiltruj płyn przez sito.
Roztop masło w średnim rondelku. Dodaj szalotkę i gotuj przez kilka minut. Następnie dodaj czosnek i gotuj jeszcze minutę. Jeżeli chcesz, aby twój sos był bardziej gęsty, dodaj 1–2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj składniki. Następnie dodaj około 1 filiżanki płynu po gotowaniu małży i wymieszaj całość, tworząc gładki sos. Na koniec dodaj do niego pietruszkę.
Umieść małże w miseczkach i polej je samodzielnie przygotowanym sosem z białego wina. Podawaj od razu, najlepiej z chrupiącym chlebem, który będzie można maczać w sosie.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze