Czerwone wino i owoce morza- mariaż zakazany!
SABINA STODOLAK • dawno temuNikt, kto choć odrobinę zna się na winie, nie decyduje się podać do ryby lub owoców morza czerwone wino. Nie każdy jednak wie, dla czego takie połączenie do siebie zupełnie nie pasuje.
Temat ten, zainteresował też naukowców, którzy wykorzystując nowoczesne metody badawcze postanowili sprawdzić, który składnik czerwonego wina sprawia, że owoce morza stają się – w połączeniu z nim — niesmaczne. Na co stawiacie?
Badania przeprowadziło Mercian Corp. in Fujisawa z Japonii. Najpierw, do celów eksperymentu, wybrano 11 testerów wina, którym dano do spróbowania przegrzebka oraz aż 64 wina do wypróbowania. Na podstawie testów wybrano te wina, które wyjątkowo psuły smak małży, a następnie próbowano odkryć jaki wspólny mianownik łączy wybrane gatunki czerwonego wina. Winnym wysokiej kwaskowatości małż okazało się żelazo. Analiza chemiczna win wykazała, że już 2 mg żelaza w litrze wina powodowało popsucie się smaku potrawy. To psucie się smaku wynika z wchodzenia w reakcję żelaza z nienasyconym kwasem tłuszczowym obecnym w przegrzebku (nie wiadomo jeszcze o który kwas tłuszczowy chodzi). W wyniku reakcji chemicznej uwalnia się zapach przypominający zapach zepsutej ryby – w efekcie więc danie staje się niesmaczne.
Prowadzący badania Takayuki Tamura, stwierdził że były one dość zaskakujące, bowiem założeniem naukowców przed przystąpieniem do badań było powodowanie złego smaku przezsiarczany bądź polifenole, nie zaś przez żelazo.
Teraz, kiedy już wiemy dlaczego ryby i czerwone wino do siebie nie pasują, będzie nam łatwiej zapamiętać, że nigdy nie wolno nam w ten sposób łączyć potraw z alkoholem.źródło:gieldaspozywcza.pl
fot.:IVAN VICENCIO/SXC
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze