Smalec domowy
KAROLINA • dawno temuPrędzej czy później przychodzi w naszym życiu taki dzień, w którym opuszczamy swoje rodzinne gniazdo i musimy zacząć radzić sobie sami. Oczywiście każdy z nas na własnej skórze przekonuje się, że nie jest to takie łatwe, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Po pierwsze, mamy do czynienia z początkami związanymi z samodzielnością w kuchni. Najpierw z chęcią wychodzimy do różnego rodzaju restauracji oferujących jedzenie azjatyckie, kuchnię włoską albo w końcu kuchnię marokańską. Z czasem jednak nie sposób uniknąć konieczności przyrządzania chociażby najprostszych dań. I tak z reguły sięgamy po makaron, dodając do niego początkowo gotowe sosy, by następnie przygotowywać własne, korzystając z koncentratu pomidorowego albo pesto. Niestety, nawet posiadając ogromny zapał, za nic nie potrafimy odtworzyć domowych potraw, które niegdyś były przez nas tak niedoceniane. Jedną z nich jest smalec domowy. Jeżeli tęsknisz za jego niezwykłym smakiem, znajdziesz poniżej przepis, na podstawie którego go przyrządzisz.
Domowe jedzenie
Na własnym przykładzie możemy zaobserwować, że początkowo za pomocą różnych wpływów marketingowych rezygnujemy z domowego jedzenia na rzecz hot dogów, hamburgerów albo pachnących zazwyczaj starym tłuszczem frytek. Jednakże wraz z upływem czasu ogarnia nas ogromna ochota na coś swojskiego. I tak zaczynamy intensywnie poszukiwać jakiegoś lokalu, w którym moglibyśmy zjeść obiady domowe. Chociaż są one zdecydowanie lepsze od jedzenia typu fast food, to jednak nie w pełni zastępują one naszego ukochanego kotleta mielonego albo surówkę z buraczkami. Jest to główna przyczyna, która sprawia, że postanawiamy przyrządzić coś niezwykle smacznego we własnym domu. Oczywiście wymaga to odrobiny czasu i wytrwałości, lecz rezultat z pewnością nam to wynagrodzi. Szukając jakichś typowo swojskich, a także prostych w przygotowaniu dań i produktów, zazwyczaj mamy na myśli wiejską kiełbasę, kotlet schabowy, chleb, ale przede wszystkim smalec domowy. Któż z nas nie pamięta z dzieciństwa kanapki z domowym smalcem i ogórkiem kiszonym? To niezwykłe w swojej prostocie zestawienie jest wyśmienite i całkiem możliwe, jeżeli skorzystasz z naszegoprzepisu na smalec domowy. Nie trać okazji i już teraz dowiedz się, jak zrobić smalec domowy.
Przepis na smalec domowy
Do przygotowania smalcu domowego będziesz potrzebowała:
- 1 kg ładnej słoniny bez skóry,
- 2 cebul,
- 1 jabłka,
- 2 łyżeczek soli.
Słoninę należy stopić na rozgrzanej patelni. Powinno to trwać do czasu, aż skwarki trochę się zarumienią.
W tym czasie obieramy cebule oraz jabłko, a następnie cebulę kroimy na niewielkie kawałki, a jabłko ścieramy na drobnej tarce. Ewentualnie możemy również pokroić je na drobne kawałki.
Do słoniny dodajemy cebulę, jabłko, a także sól. Następnie smażymy jeszcze smalec przez chwilę, aż wszystkie składniki zarumienią się. Pod koniec przelewamy smalec do słoiczka. Po ostygnięciu jest on już gotowy do spożycia. Gotowy smalec powinien być przechowywany w lodówce. Świetnie smakuje ze swojskim chlebem i kiszonymi ogórkami.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze