Pączki domowe
KAROLINA • dawno temuCo roku zwieńczeniem czasu zabawy i radości, jakim niewątpliwie jest karnawał jest tłusty czwartek. Zanim jednak wszystkich wokół ogarnie szaleństwo kupowania niezwykłych pączków, warto spróbować własnych sił w trakcie ich przyrządzania. Doskonale przecież zdajemy sobie sprawę z tego, że nic nie smakuje lepiej niż domowe jedzenie. Choć czasami musimy do takiego poglądu dorosnąć, ponieważ zachłyśnięci często sztucznym zapachem rozprzestrzenianym wokół cukierni kusimy się na pełne konserwantów ciasteczka, oponki albo pączki. Żeby zakończyć karnawał w wielkim stylu, wystarczy samemu przygotować prawdziwe domowe pączki. Wbrew pozorom nie jest to tak trudne, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Wystarczy tylko odrobina chęci i krótki trening, by stworzyć pierwsze w życiu pączki. Na dobry początek należy nie tylko zapoznać się z przepisem na pączki domowe, lecz również dowiedzieć się trochę na temat pączków w ogóle. Pomogą ci w tym informacje zamieszczone w poniższym artykule.
Rodzaje pączków
Pączki z marmoladą zna chyba każdy z nas, bo to jedna z najpopularniejszych form tych wypieków. Zanim jednak dowiemy się, jak zrobić pączki, należy dowiedzieć się, jakie ich rodzaje można wyróżnić. Pozwoli to nie tylko wybrać najbardziej odpowiadający naszym upodobaniom sposób przygotowania ciasta, lecz również łatwiej będzie wdrażać nam własne pomysły na nadzienie albo polewę. Po pierwsze zatem możemy przygotować pączki drożdżowe i to właśnie one najczęściej przygotowujemy. Z drugiej strony tradycyjne ciasto możemy urozmaicić, dodając chociażby biały ser, przez co otrzymamy pączki serowe. Jednak największa różnorodność związana jest z nadzieniem, jakie dodamy do naszych wypieków. Obok marmolady owocowej może być ona wykonana z róży. Równie pyszne pączki to te z budyniem, ajerkoniakiem bądź czekoladą. Jednakże domowe pączkimogą się różnić również polewą. Najpopularniejsze to te z lukrem, pomarańczową skórką albo czekoladą. Jak widać, korzystając z przepisu na pączki domowe masz duże pole do popisu, a każda sztuka wyśmienitego ciastka może być zupełnie inna i kryć w sobie miłą niespodziankę.
Przepis na pączki domowe
Do zrobienia domowych pączków będziesz potrzebowała:
- 0,5 kg mąki,
- 200 ml mleka,
- 10 dag cukru,
- 10 dag masła,
- 5 żółtek,
- 5 dag drożdży,
- szczypty soli,
- 2 kostek smalcu do smażenia.
Drożdże rozdrabniamy na małe kawałki i dodajemy je do żółtek. Składniki te rozcieramy ze sobą tak, by utworzyły jednolitą konsystencję. Następnie dodajemy cukier i podgrzane mleko. Wlewamy je do żółtek i drożdży. Kolejnym kokiem jest roztopienie masła i połączenie go razem z mąką, szczyptą soli i pozostałymi składnikami. Powstałe w ten sposób ciasto wystarczy wyrobić, a następnie uformować z nich pączki. Najlepiej jest położyć je na oprószonej mąką stolnicy. I przykryć ściereczką. Dajemy im około godziny na to, by wyrosły.
Pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany tłuszcz. Powinny być one smażone do czasu, aż się zarumienią. W trakcie smażenia musimy je obrócić. Po wyjęciu można pączki położyć na papierowy ręcznik i odsączyć je z tłuszczu. Możesz również polać je lukrem albo czekoladą.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze