Surówka z marchwi
KAROLINA • dawno temuWarzywa to same witaminy i trzeba je jeść – takie zdania słyszymy już od dzieciństwa i zazwyczaj wcale dobrze się nam one nie kojarzą. Nie chodzi tylko o potrawy, do których smaku trzeba dorosnąć, jak chociażby szpinak czy oliwki. Większość osób zniechęca się do jedzenia warzyw albo też nie ma wpojonego odpowiedniego nawyku sięgania po nie z wielu innych powodów. Jednym z nich jest niewątpliwie forma ich podawania i często związany z tym brak odpowiednich umiejętności przygotowania smacznych, a zarazem zdrowych posiłków. Zdarza się, że czasami nie mamy pojęcia, jakie możliwości kulinarne kryją się w niepozornie wyglądających na pierwszy rzut oka warzywach. Jednym z przykładów idealnie obrazujących tego typu sytuację jest wykorzystanie w naszej kuchni marchewki. Czas się przekonać, że to nie tylko niezastąpiony dodatek do rosołu i kryjące w sobie bogaty smak warzywo, które możemy wykorzystać w różny sposób. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, jakie dania z marchewką możesz przygotować, a także poznasz przepis na pyszną surówkę z marchewki.
Dania z marchewką
Kiedy myślimy o wykorzystaniu marchwi w kuchni, od razy naszym oczom ukazują się różnego rodzaju soki i przeciery wykonane z tego warzywa. Jednakże to nie koniec potraw z marchwi, jakie możemy przygotować. Warzywo to nie tylko posiada wiele witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz także daje nam sporo możliwości smakowych, bo marchewka gotowana smakuje zupełnie inaczej niż surowa albo pieczona bądź smażona. Oprócz tego wzorowo sprawdza się zarówno jako smakowy dodatek do zup i sałatek, jak również w roli głównego składnika potraw. I tak na uwagę zasługuje tu chociażby zupa marchewkowa albo ciasto marchewkowe, które po pozbyciu się kulinarnych stereotypów naprawdę potrafi zachwycać swoim smakiem nawet najbardziej wyrafinowane podniebienia. Do innych dań z marchewkązaliczyć można chociażby placki marchewkowe czy zapiekanki ziemniaczane bądź makaronowe z dodatkiem tego wspaniałego warzywa. Dla odważnych natomiast ciekawą propozycją jest marchewka w panierce i chipsy marchewkowe, których jedzenie na pewno nie przysporzy nam zbędnych kilogramów. Z tego względu, że za oknem wiosna już trwa na dobre, mamy niezwykłą ochotę na warzywne przekąski. Nasz apetyt na witaminy na pewno zaspokoją surówki z marchewki. Są one bardzo proste w przygotowaniu, a możliwość zmieniania dodatków daje nam duże pole do popisu. Poniżej znajdziesz przepis na surówkę z marchewkiw jej najbardziej klasycznym wydaniu, czyli w połączeniu z jabłkiem. Podobnie przygotowuje się także surówkę z marchewki z chrzanem czy selerem.
Przepis na surówkę z marchewki
Do przygotowania surówki z marchewki i jabłka będziesz potrzebowała:
- 6 średniej wielkości marchewek,
- 1,5 jabłka winnego,
- soku z cytryny,
- cukru,
- oleju.
Sposób przygotowania:
Marchewki skrobiemy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Kolejnym krokiem będzie obranie jabłek i także starcie ich na kawałki tej samej wielkości. Tak przygotowane składniki umieszczamy w misce i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu jabłka nie ściemnieją, a surówka uzyska bardziej wytrawny smak. W końcu dodajemy do niej odrobinę oleju i około 1 łyżki cukru. Całość mieszamy, aby cukier się rozpuścił i podajemy jako dodatek do zestawów obiadowych albo samodzielnie jako przekąskę.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze