Farsz do tortilli
DAMIESA • dawno temuSztuka kulinarna Hiszpanii cechuje się produktami charakterystycznymi dla dań kuchni śródziemnomorskich. Można w niej zatem znaleźć owoce morza, ale także warzywa oraz pikantne wędliny. Specjałem, który coraz częściej pojawia się w naszych rodzimych punktach gastronomicznych typu fast food jest tortilla, czyli pszenny placek z dodatkami. Jaki rodzaj farszu można do niej zastosować?
Mięsny farsz do tortilli
Aby przygotować takie nadzienie należy zaopatrzyć się w następujące produkty: opakowanie mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 papryczka chili, 2 ogórki kiszone, pół szklanki czerwonego wina, kukurydza i czerwona fasolka z puszki, oliwa z oliwek, szczypta curry, słodka papryka, sól i pieprz. Mięso, wraz z cebulką oraz ząbkami czosnku, należy podsmażyć na oliwie z oliwek, a pod koniec tego procesu wrzucić do nich również pokrojone pomidory i papryczkę chili oraz dodać czerwone wino. Całość należy dokładnie wymieszać i doprawić szczyptą curry, słodką papryką, solą i pieprzem. Na koniec dodaje się kukurydzę i czerwoną fasolkę. Do takiego dania pasować będzie jako dodatek sos czosnkowy.
Wegetariański farsz do tortilli
Takie danie wegetariańskie nie wymaga dużego wysiłku, bo jest przygotowane z surowych warzyw. Można więc wykorzystać takie produkty jak: kapusta pekińska, czerwona papryka, pomidory, ogórki kiszone, cebula oraz żółty ser. Wszystkie składniki należy pokroić w małe kawałki, wymieszać ze sobą i polać sosem czosnkowym. Taki farsz do tortilli ma tę zaletę, że idealnie nadaje się jako letnia przekąska lub nawet danie obiadowe. Aby potrawa była nieco mniej kaloryczna, sos można także zastąpić jogurtem naturalnym wymieszanym ze sproszkowaną słodką papryką. Po nałożeniu nadzienia na pszenne placki należy je zwinąć w rulonik i zawiązać szczypiorkiem, by się nie rozpadły.
Owoce morza w tortilli
Zwolennikom morskich specjałów warto polecić wykonanie tortilli z owocami morza. Takie danie na obiad będzie idealnym pomysłem dla smakoszy morskich specjałów. Składniki nie tylko spotęgują podniebienne doznania, ale także dobroczynnie wpłyną na zdrowie. Owoce morza są źródłem wysokowartościowego białka, a do tego działają jak afrodyzjak! Przygotowując farsz do placków pszennych można wykorzystać następujące składniki: kilka krewetek koktajlowych, 1 jajko na twardo, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku, sałata rukola, natka pietruszki, 30 dag sera żółtego, zioła prowansalskie, majonez oraz przyprawy (sól i pieprz). Przystępując do działania, należy w pierwszej kolejności usmażyć lub upiec na grillu krewetki. Następnie trzeba je wymieszać z pokrojonymi w kostkę pomidorem, jajkiem oraz posiekanym ząbkiem czosnku, a całość doprawić ziołami prowansalskimi solą oraz pieprzem. Do takiej kompozycji dodaje się starty ser żółty, listki rukoli, posiekaną natkę pietruszki, a następnie wszystkie składniki miesza się z majonezem. Danie to należy podawać na zimno, ale można także pokusić się o lekkie podgrzanie tortilli na grillu. Potrawę tę najlepiej podawać z ostrym sosem pomidorowym z dodatkiem papryczki chili.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze