Coś z innej kuchni – meat-pie
DAMIESA • dawno temuMeat pie jako potrawa znana przede wszystkim w Wielkiej Brytanii, Irlandii (serwowana często z tamtejszym piwem Guinness), czy Francji nie da się nie lubić.
Miękkość ciasta wypełnionego mięsnym farszem, prostota przyrządzenia, a co najważniejsze wyśmienity smak sprawiają, że często szukamy tego kulinarnego wynalazku w naszych supermarketach w nadziei, że będzie nam dane jego skosztować. Prawda jest jednak taka, że aby znaleźć tą potrawę w naszych sklepach, trzeba się nieźle nachodzić, bo jej poszukiwania przypominają szukanie przysłowiowej „igły w stogu siana”. A jakby tak przyrządzić ją samemu? Ja jestem za! Profity – lepszy smak, większy wariant doboru naszych ulubionych składników i oczywiście…satysfakcja spróbowania czegoś nowego w kuchni.
Przygotujcie sobie:
Kawałki ulubionego mięsa — ok. 500 g
Cebulę
Marchewki pokrojone w plasterki
5 łyżek mąki
Puszka zielonego groszku
Olej
2 jajka
Se żółty
500 g ugotowanych ziemniaków
Kawałek rozwałkowanego, surowego ciasta
Przyprawy: sól i pieprz
Natka — dla dekoracji
Mięso obtoczone w mące z dodatkiem soli, podsmażamy wraz z cebulką na oleju, po kolei dodając marchewkę, groszek, a po dolaniu wody, dusimy pod przykryciem, aż składniki nabiorą miękkości. Potem łączymy je z ugotowanymi ziemniakami i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Całość posypujemy startym serem żółtym ( kawałki sera możemy także dodać do całości masy, dzięki czemu ciasto nabierze lepszego smaku). Na końcu, tak przygotowaną w naczyniu masę przykrywamy surowym ciastem, które dodatkowo smarujemy po wierzchu jajkiem, by nabrało ładnego kolorytu. Naszego meat-pie’a wkładamy do piecyka na ok. 50 min.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze