Masa do mazurka
DAMIESA • dawno temuPrzyozdobiony kandyzowanymi owocami mazurek wielkanocny to rodzaj ciasta, który podobnie jak makowiec, strucel czy drożdżowa babka jest sztandarową propozycją „na słodko” spożywaną w trakcie tych świąt. Jakiego nadzienia użyć, by nadać mu niezwykłego smaku?
Owocowe nadzienie
Można w tym przypadku użyć ulubionego dżemu bądź wykorzystać mus owocowy, np. jabłka z cynamonem. Świetnie sprawdzą się także pomarańcze. Wystarczy je sparzyć, a następnie ubić widelcem na miękką papkę i ugotować na małym ogniu, aż masa stanie się gęsta i zwarta. Wierzch ciasta warto udekorować owocami pokrojonymi w cząstki.
Ciasto z czekoladą
Czekoladę należy rozpuścić w rondelku i dodać masło, kakao, cukier i odrobinę śmietanki. Tak przygotowaną masę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i smarujemy nią wystudzone ciasto. Wierzch dekorujemy skórką pomarańczową.
Ciasto z kawą
Kawę rozpuszczalną łączymy z żółtkami, cukrem oraz cukrem waniliowym i ubijamy do momentu, aż powstanie gęsty krem. Dodajemy także masło i łączymy wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą masę.
Ciasto z makiem
W rondelku należy rozpuścić masło z kilkoma łyżkami miodu. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy mak i kilka kropel cytryny. Posmarowanie ciasta taką masą nada mu dużej wilgotności.
Ciasto z żurawiną
Wystarczy ją połączyć z miodem i masłem, wymieszać na gęste purée, a następnie ugotować na małym ogniu. Wierzch wielkanocnego ciasta można udekorować wiśniami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze