Przepis na babkę piaskową
KAROLINA • dawno temuBabka piaskowa jest deserem, który doskonale komponuje się z owocową herbatą lub filiżanką kawy i stanowi pyszną, słodką przekąskę. Ciasto to cieszy się także dużym zainteresowaniem na bardziej oficjalnych uroczystościach typu przyjęcie urodzinowe bądź obchody rocznicy ślubu. Babka piaskowa to także słodki akcent na świątecznym stole wielkanocnym. Jest ona także wspaniałą alternatywą dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie dobrze zabrać można nad jezioro.p { margin-bottom: 0.21cm; }Jest ona także wspaniałą alternatywą
dla uwielbianych przez dzieci bułek drożdżowych, jaką równie
dobrze można zabrać ze sobą nad jezioro.
Ciasto piaskowe
Prosta babka piaskowa jest pysznym deserem, którego podstawę stanowi ciasto piaskowe. To ciasto biszkoptowo-tłuszczowe, które powstaje poprzez połączenie przede wszystkim masła, jajek oraz mąki pszennej i mąki ziemniaczanej, przy czym tej drugiej powinno być o połowę mniej. Zachowując wskazane proporcje, otrzymamy delikatny, lekki i kruchy deser, który podczas jedzenia swoją strukturą i kolorem przywodzi na myśl nadmorski piasek. Poza tym zgodnie z własnymi upodobaniami można zmniejszyć objętość ciasta poprzez przyrządzanie go według metody „na zimno”. Wymieniony sposób przyrządzania babki piaskowej różni się tym, że podczas jego wykonywania nie rozpuszczas się tłuszczu w rodelku,a rozciera się go z cukrem na zimno. Jeżeli jednak nie chcesz, aby babka była mniej puszysta, wykonaj ją zgodnie z tradycyjnym przepisem.
Ciasto piaskowe gości na świątecznym stole nie tylko pod postacią wielkanocnej babki, bowiem wchodzi również w skład takich deserów jak wielkanocne mazurki, słodkie keksy i puszyste torty.
Dobra babka piaskowa
W zależności od tego, jakie dodatki zostaną użyte do ciasta, wyróżnić można babkę piaskową cytrynową, babkę piaskową marmurkową, bądź babkę piaskową z makiem. Jednolitą barwę ciasta wzbogacić można natomiast o kakao, co skutkować będzie powstaniem babki piaskowej dwukolorowej. Już teraz nie trać czasu i zapoznaj się z naszym przepisem.
Do upieczenia ciasta potrzebne są następujące składniki:
- 1 kostka margaryny,
- 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 5 jajek,
- 1 cukier waniliowy,
- bułka tarta.
Przepis na babkę piaskową
Jajka wraz z cukrem należy utrzeć i dodać do nich mąkę ziemniaczaną i pszenną, które uprzednio powinny być przesypane przez sitko, by ciasto było jeszcze bardziej puszyste.
Kostkę margaryny należy roztopić w rondelku, dodając do niej cukier waniliowy. Następnie tłuszcz należy połączyć z wcześniej przygotowaną mieszanką tak, by całość stanowiła jednolitą konsystencję.
Kolejnym etapem jest nagrzanie piekarnika do temperatury 200° C i przygotowanie foremki poprzez wysmarowanie jej margaryną i posypanie bułką tartą. Ciasto zatem należy wlać do formy i piec przez około 45–50 minut. Po ostygnięciu babkę można według upodobania polać cukrem lub posypać suszonymi skórkami pomarańczy.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze