Składniki:
- 5 całych jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej,
- 1 szklanka maki tortowej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 margaryna (Kasia).
Jak przyrządzić?
Jajka całe ubic z cukrem ,dodac make i proszek do pieczenia(proszek rozmieszc z mąka),oraz roztopiona i troche przestudzona margaryne. Wszystko wymieszac i połowe masy wylac na blaszke. Do drugiej połowy dodac łyzeczke kakao(babka bedzie w srodku dwukolorowa). Piec około godziny(az ciasto sie zarumieni) w temperaturze do 200 stopni. Piekarnik powinien byc nagrzany. Babke po upieczeniu odstawic do ostygniecia.lekko przestudzona wyciac z blaszki i pozostawic do całkowitego przestygniecia. Ostudzona posypac cukrem pudrem.SMACZNEGO
Potrzebne przybory:
Blaszka do ciasta (najlepiej specjalna do babek), piekarnik.
Jak podawać?
Posypana cukrem pudrem lub z polewa gelewe (lub jakakolwiek inna).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | dużo |
Przybliżony koszt | 9 zł |
Autor | hotaru |