Ciasto truskawkowe - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

Biszkopt:
- 4 jaj,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proczku do pieczenia.

Krem:
- 2 kostki masła roślinnego,
- 6 jaj,
- 1 i 1/2 szkl. cukru.

Nadzienie:
- 3/4 kg truskawek (świeżych lub zamrożonych),
- 2 galaretki czerwone,
- 3 łyżki cukru.

Jak przyrządzić?

Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając dodać żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Upiec Biszkopt.
Masło utrzeć na gładką masę, jajka ubijać z cukrem na gęstość śmietany i powoli wkręcić do masła. - KREM
Troskawki zmiksować z cukrem, galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody i gdy przestygnie to połączyć z truskawkami.
Biszkopt przeciąć na pół, posmarować 1/2 kremem i wylać truskawkami. Na wierzchu posmarować resztą kremu i udekorować malinami lub startą czekoladą.

Uwagi:

Gdy biszkopt jest w piekarniku, można w tym czasie zrobić krem. Galaretkę rozpuszczamy jeszcze przed przystąpieniem do ubijania biszkoptu.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
AutorJoanna

Ciasto truskawkowe: Podobne przepisy

Ciasto truskawkowe: wypróbuj również

Powiązane Tematy