Składniki:
Biszkopt:
- 4 jaj,
- 1/2 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proczku do pieczenia.
Krem:
- 2 kostki masła roślinnego,
- 6 jaj,
- 1 i 1/2 szkl. cukru.
Nadzienie:
- 3/4 kg truskawek (świeżych lub zamrożonych),
- 2 galaretki czerwone,
- 3 łyżki cukru.
Jak przyrządzić?
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier cały czas ubijając dodać żółtka i na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać delikatnie łyżką. Upiec Biszkopt.
Masło utrzeć na gładką masę, jajka ubijać z cukrem na gęstość śmietany i powoli wkręcić do masła. - KREM
Troskawki zmiksować z cukrem, galaretkę rozpuścić w połowie zalecanej wody i gdy przestygnie to połączyć z truskawkami.
Biszkopt przeciąć na pół, posmarować 1/2 kremem i wylać truskawkami. Na wierzchu posmarować resztą kremu i udekorować malinami lub startą czekoladą.
Uwagi:
Gdy biszkopt jest w piekarniku, można w tym czasie zrobić krem. Galaretkę rozpuszczamy jeszcze przed przystąpieniem do ubijania biszkoptu.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | Joanna |