Chrupeczki ziemniaczane

Przepis kulinarny

Składniki:

- 4 średnie ziemniaki,
- grudka drożdży (jak orzech włoski),
- 1 jajko,
- sól, pieprz, kminek (dla tych, co lubią),
- trochę mąki pszennej,
- smalec lub olej do smażenia,
- kwaśna śmietana.

Jak przyrządzić?

Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach. Dodajemy grudkę drożdży, żółtko, sól, pieprz, ew. kminek oraz tyle mąki, by powstało ciasto jak na kluski. Ubijamy pianę z białka i dodajemy. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Kiedy masa trochę podrośnie, kładziemy zgrabne kupki na gorący tłuszcz i smażymy z oby stron na rumiano.

Uwagi:

Podajemy z dzbanuszkiem dobrej, kwaśnej śmietany. Pyszna przekąska na podwieczorek.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaCiasta i desery
Czas przygotowania40 min.
Trudnośćśredni
AutorKrysiaMisia

Chrupeczki ziemniaczane: Podobne przepisy

Chrupeczki ziemniaczane: wypróbuj również

Powiązane Tematy