Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- grudka drożdży (jak orzech włoski),
- 1 jajko,
- sól, pieprz, kminek (dla tych, co lubią),
- trochę mąki pszennej,
- smalec lub olej do smażenia,
- kwaśna śmietana.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki ucieramy na drobnych oczkach. Dodajemy grudkę drożdży, żółtko, sól, pieprz, ew. kminek oraz tyle mąki, by powstało ciasto jak na kluski. Ubijamy pianę z białka i dodajemy. Odstawiamy na chwilę w ciepłe miejsce. Kiedy masa trochę podrośnie, kładziemy zgrabne kupki na gorący tłuszcz i smażymy z oby stron na rumiano.
Uwagi:
Podajemy z dzbanuszkiem dobrej, kwaśnej śmietany. Pyszna przekąska na podwieczorek.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 40 min. |
Trudność | średni |
Autor | KrysiaMisia |