Jak zrobić kotlety ziemniaczane?



Kotlety ziemniaczane to przepis wegetariański, ale to pyszne danie smakuje także tym, którzy nie odrzucają mięsa. Czasami miło dla odmiany, czyli zamiast schabowego, zjeść coś lżejszego. Zwłaszcza, że w upały nasz żołądek wcale nie ma ochoty na tłuste potrawy. Takie kotlety z ziemniaków świetnie smakują ze świeżą i zdrową surówką z marchewki i jabłka.
Przygotuj:
- 30 dag ziemniaków
- 10 dag twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżkę bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, majeranek

Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.
Krok 2
Przepuść ziemniaki i ser przez maszynkę, praskę lub po prostu dobrze je rozgnieć.
Krok 3
Dodaj jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa.
Krok 4
Dopraw wszystko solą, majerankiem i pieprzem.
Krok 5
Dosyp mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6
Z masy formuj małe kotleciki. Muszą być delikatnie spłaszczone. Następnie obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 7
Kotlety ziemniaczane gotowe. Smacznego!

Najnowsze


Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze