Jak zrobić kotlety ziemniaczane?
OLIWKA . • dawno temuKotlety ziemniaczane to przepis wegetariański, ale to pyszne danie smakuje także tym, którzy nie odrzucają mięsa. Czasami miło dla odmiany, czyli zamiast schabowego, zjeść coś lżejszego. Zwłaszcza, że w upały nasz żołądek wcale nie ma ochoty na tłuste potrawy. Takie kotlety z ziemniaków świetnie smakują ze świeżą i zdrową surówką z marchewki i jabłka.
Przygotuj:
- 30 dag ziemniaków
- 10 dag twarogu
- 1 jajko
- 1 łyżkę mąki
- 1 łyżkę bułki tartej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, majeranek
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i ostudź.
Krok 2
Przepuść ziemniaki i ser przez maszynkę, praskę lub po prostu dobrze je rozgnieć.
Krok 3
Dodaj jajko i wymieszaj, by powstała jednolita masa.
Krok 4
Dopraw wszystko solą, majerankiem i pieprzem.
Krok 5
Dosyp mąkę i wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 6
Z masy formuj małe kotleciki. Muszą być delikatnie spłaszczone. Następnie obtocz je w bułce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Krok 7
Kotlety ziemniaczane gotowe. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze