Kotlety z ziemniaków

Przepis kulinarny

Składniki:

Ugotowane ziemniaki (6-8 sztuk), średnia cebula zeszklona na oleju, 2 jajka, sól, pieprz, kucharek lub vegeta, dużo posiekanej natki pietruszki,
może być też lebioda.

Jak przyrządzić?

Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub zmielić. Dodać do nich resztę składników. Dobrze wymieszć. Obtoczyć w bułce tartej małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.

Jak podawać?

Podawać z różnymi surówkami sezonowymi. Można też polać sosem pieczarkowym lub jeśli ktoś woli, podać ze sztuką mięsa w sosie. Podobnie można przyrządzić kotlety z ugotowanych jajek (10-12 sztuk zamiast ziemniaków). Są łatwe w przygotowaniu i smaczne nawet na zimno. Na gorąco są najlepsze.

Uwagi:

Nie zapomnijcie dodać pietruszki. Bez niej nie są takie dobre, a plusem są witaminy i mikroelementy, których w okresie zimowym nie spożywamy w nadmiarze.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaDania wegetariańskie
Czas przygotowania30 min.
Trudnośćprosty
Kalorycznośćdosyć wysoka
Przybliżony koszt3 zł
AutorBetty Maleńka

Kotlety z ziemniaków: Podobne przepisy

Kotlety z ziemniaków: wypróbuj również

Powiązane Tematy