Składniki:
Ugotowane ziemniaki (6-8 sztuk), średnia cebula zeszklona na oleju, 2 jajka, sól, pieprz, kucharek lub vegeta, dużo posiekanej natki pietruszki,
może być też lebioda.
Jak przyrządzić?
Przecisnąć ziemniaki przez praskę lub zmielić. Dodać do nich resztę składników. Dobrze wymieszć. Obtoczyć w bułce tartej małe kotleciki i smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano.
Jak podawać?
Podawać z różnymi surówkami sezonowymi. Można też polać sosem pieczarkowym lub jeśli ktoś woli, podać ze sztuką mięsa w sosie. Podobnie można przyrządzić kotlety z ugotowanych jajek (10-12 sztuk zamiast ziemniaków). Są łatwe w przygotowaniu i smaczne nawet na zimno. Na gorąco są najlepsze.
Uwagi:
Nie zapomnijcie dodać pietruszki. Bez niej nie są takie dobre, a plusem są witaminy i mikroelementy, których w okresie zimowym nie spożywamy w nadmiarze.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Kaloryczność | dosyć wysoka |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | Betty Maleńka |