Składniki:
- 1 kg pieczarek z lekko otwartymi kapeluszami średniej wielkości,
- sucha bułka,
- 3 jajka,
- bułka tarta,
- cebula,
- olej.
Jak przyrządzić?
Kroimy w kostę cebulę, smażymy ją na niewielkiej ilości oleju. Z pieczarek wykręcamy nóżki, kroimy je w drobną kostkę i dodajemy do cebuli. Smażymy, dopuki nie wyparuje sok. Namaczamy małą bułkę w wodzie. Gdy będzie całkiem miękka odciskamy ja dokładnie i przekładamy do miski. Dodajemy usmażone korzonki pieczarek, sól, pieprz i jedno jajko, wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy kapelusze pieczarek, obtaczamy je w rozmąconym jajku, a potem w bułce tartej. Tak przygotowane pieczarki smażymy na rozgrzanym oleju na niewielkim ogniu z dwóch stron, pilnując by zaczynać od strony z farszem (najpierw farszem w dół, bo może wypaść, jeśli zrobimy odwrotnie).
Potrzebne przybory:
Nóż, deska do krojenia, patelnia, miska, łyżka do mieszania, łyżeczka do napełniania kapeluszy, talerz na bułkę tartą i talerz na jajko do obtaczania.
Jak podawać?
Podajemy na ciepło jako kotlety do ziemniaków lub do pieczywa. Można też, jeśli zostaną, pokroić je w plastry na chleb.
Uwagi:
Podajemy na ciepło zaraz po przyrządzeniu lub na zimno. Odradzam podgrzewanie - tracą walory...
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | goga |