Wątróbka z pieczarkami
OLIWKA . • dawno temuDzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiajÄ… wÄ…tróbkÄ™. Aby byÅ‚a smaczna trzeba jÄ… odpowiednio przygotować, dodatki także sÄ… bardzo istotne. WÄ…tróbka z pieczarkami to doskonaÅ‚e poÅ‚Ä…czenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z dzieciÅ„stwa, warto ponownie odkryć wÄ…tróbkÄ™.
Przygotuj:
- 50 dag wątróbki wołowej lub wieprzowej
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 15 dag żółtego sera
- 2–3 Å‚yżki mÄ…ki
- olej
- vegetÄ™
- pieprz
- słodką mieloną paprykę
1. Najpierw przygotowanie pysznych dodatków. Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki, z obranej cebuli zrób krążki.
2. Rozgrzej olej na patelni i duÅ› warzywa. Dopraw je solÄ…, pieprzem oraz vegetÄ….
3. A teraz najważniejszy składnik pysznego dania – wątróbka wieprzowa lub wątróbka wołowa. Umyj ją i oczyść z błon, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
4. Pokrój wątróbkęw małe kawałki, obtocz ją w mące i smaż na oleju.
5. Pyszna wątróbka z pieczarkami jest już coraz bliżej. Kiedy mięso zmięknie, dodaj warzywa i duś potrawę jeszcze kilkanaście minut.
6. W tym czasie zetrzyj ser na tarce i posyp danie tuż przed końcem przygotowywania.
7. Wątróbka z cebulą i pieczarkami doskonale komponuje się z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami. Jej doskonały smak podkreśli także surówka z kapusty. Smacznego!
Â
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze