Wątróbka z pieczarkami
OLIWKA . • dawno temuDzisiaj przepis na wszystkich, którzy uwielbiają wątróbkę. Aby była smaczna trzeba ją odpowiednio przygotować, dodatki także są bardzo istotne. Wątróbka z pieczarkami to doskonałe połączenie. Możecie zapomnieć o tym gumowatym daniu z dzieciństwa, warto ponownie odkryć wątróbkę.
Przygotuj:
- 50 dag wątróbki wołowej lub wieprzowej
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 15 dag żółtego sera
- 2–3 łyżki mąki
- olej
- vegetę
- pieprz
- słodką mieloną paprykę
1. Najpierw przygotowanie pysznych dodatków. Oczyść pieczarki i pokrój je w cienkie plasterki, z obranej cebuli zrób krążki.
2. Rozgrzej olej na patelni i duś warzywa. Dopraw je solą, pieprzem oraz vegetą.
3. A teraz najważniejszy składnik pysznego dania – wątróbka wieprzowa lub wątróbka wołowa. Umyj ją i oczyść z błon, a następnie osusz papierowym ręcznikiem.
4. Pokrój wątróbkęw małe kawałki, obtocz ją w mące i smaż na oleju.
5. Pyszna wątróbka z pieczarkami jest już coraz bliżej. Kiedy mięso zmięknie, dodaj warzywa i duś potrawę jeszcze kilkanaście minut.
6. W tym czasie zetrzyj ser na tarce i posyp danie tuż przed końcem przygotowywania.
7. Wątróbka z cebulą i pieczarkami doskonale komponuje się z pieczywem czy pieczonymi ziemniakami. Jej doskonały smak podkreśli także surówka z kapusty. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze