Indyk z pieczarkami
KAROLINA • dawno temuPierwszym skojarzeniem, które przychodzi nam do głowy, kiedy myślimy o indyku jest amerykańskie Święto Dziękczynienia. Wówczas to stanowi on nieodzowny element świątecznego stołu, podobnie jak u nas wigilijny karp albo kompot z suszu. Jednak często zapominamy, że mięso indyka można również wykorzystać na wiele innych sposobów. Jednym z nich jest przygotowanie na obiad pieczonego indyka nadziewanego wybranym farszem. Obok kaczki, która najlepiej komponuje się z jabłkami, albo kurczaka świetnie współgrającego z pomarańczami, sztandarowym daniem jest indyk faszerowany pieczarkami. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na indyka faszerowanego tymi niezwykłymi grzybami hodowlanymi. Co więcej, poświęcając chwilę, znajdziesz tam także informacje na temat dań z indyka. Nie zwlekaj zatem i już teraz zaplanuj, co zaserwujesz podczas niedzielnego obiadu z rodziną. Być może uda ci się ich zaskoczyć potrawą, która na długo utkwi w ich pamięci.
Dania z indyka
Mięso indycze posiada dość specyficzne właściwości. Co prawda nie jest ono tak delikatne jak mięso z kurczaka, jednak smakiem i strukturą bardzo je przypomina. Oprócz tego stanowi ciekawy pomysł na urozmaicanie codziennego menu wahającego się między drobiem a wieprzowiną. Indyk bardzo dobrze sprawdza się także w różnego rodzaju wyrobach, jak na przykład pieczeniach albo nawet pasztetach. Równie dobrze jest na jego bazie przyrządzić dewolaje albo pieczone zrazy z wybranym nadzieniem. Indyk często potrafi również zastąpić kurczaka, zwłaszcza w sosach albo drobiowych kotletach mielonych. Jak już wspomniano, przepisów na potrawy z indyka jest wiele, choć zazwyczaj znamy go wyłącznie w formie pieczonej w całości. I tak, na początku przygody z tym smacznym rodzajem mięsa dobrze jest wypróbować recepturę na przyrządzenie indyka faszerowanego pieczarkami. To właśnie wskazany farsz do indykajest jednym ze sposobów na uczynienie obiadu niepowtarzalnym. Nie trać zatem czasu i już teraz zobacz, jak zrobić indyka nadziewanego pieczarkami.
Przepis na indyka faszerowanego
Do przygotowania indyka pieczonego będziesz potrzebowała:
- 5 kg indyka,
- soli,
- pieprzu,
- oleju,
- 1 gałązki szałwii,
- 2 ząbków czosnku,
- 2 cebul,
- 0,5 kg pieczarek,
- bułki tartej,
- jajka.
Sposób przyrządzenia:
Indyka myjemy i nacieramy solą, pieprzem i rozgniecionymi ząbkami czosnku. Następnie zakrywamy go folią i wkładamy na około 5 godzin do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz poprzez podsmażenie na oleju cebuli razem z pieczarkami, dodając sól i pieprz. Kiedy farsz ostygnie, dodajemy do niego bułkę tartą i surowe jajko. Kolejnym krokiem jest umieszczenie farszu w środku indyka i zaszycie go. Mięso smarujemy olejem, a także w razie konieczności solimy i pieprzymy. W mięso wbijamy kawałki szałwii i wkładamy je do brytfanny. Indyka umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 250°C na około 200 minut. Jeżeli indyk jest większy, czas jego pieczenia automatycznie wydłuży się. Do indyka możemy także zaserwować sos żurawinowy albo pieczarkowy.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze