Karp faszerowany grzybami - karp na wigilię
OLIWKA . • dawno temuTwoja rodzina nie przepada za smażonym karpiem? W takim razie w tym roku przygotuj karpia faszerowanego grzybami. Smakuje wyśmienicie i jest pyszną odmianą po zwykłej rybie przygotowywanej na tłuszczu. Przepis nie należy do najłatwiejszych, ale to w końcu święta.
Przygotuj:
- karpia
- 20 dag suszonych borowików lub świeżych pieczarek
- 10 dag masła
- 2 jajka
- 150 ml śmietany
- 5 łyżek bułki tartej
- sól
- biały pieprz
- natkę lub koperek
1. Spraw rybę. Z głowy usuń oczy i skrzela, opłucz ją i natrzyj solą.
2. Jeśli masz suszone grzyby mocz je przez kilka godzin, następnie gotuj w tej samej wodzie, osącz i posiekaj. Pieczarki wystarczy oczyścić i posiekać.
3. Na patelnię włóż 2 dag masła, rozgrzej je i dodaj grzyby i podlewając dwiema łyżkami wody, duś przez chwilę.
4. Aby powstał karp faszerowany grzybami, musisz najpierw utrzeć 3 dag masła z żółtkami, dodaj schłodzone grzyby, pianę ubitą z białek, bułkę tartą, sól i pieprz.
5. Farszem napełnij rybę i zaszyj ją.
6. Wysmaruj żaroodporne naczynie masłem i włóż do niego rybę. Polej ją masłem, które pozostało. Oczywiście musisz je wcześniej roztopić.
7. Ryba pieczona powinna przebywać w piekarniku około 40 minut. W tym czasie kilka razy podlewaj ją powstającym sosem (będziesz musiała uzupełniać go wodą).
8. Karp nadziewany grzybami jest już prawie gotowy. Kiedy się upiecze, polej go osoloną śmietaną i włóż do piekarnika jeszcze na 5 minut.
9. Przed podaniem potrawy wigilijnejposyp ją posiekaną zieleniną.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze