Kransekake – tradycyjny, norweski tort piętrowy
SABINA STODOLAK • dawno temuKuchnia norweska jest w Polsce bardzo mało znana – jak zresztą cała kuchnia skandynawska. Mało kto słyszał nawet o surströmming, czyli kiszonym śledziu (choć może warto nie tyle słuchać o tym daniu ile je powąchać). Wracając jednak do norweskiej kuchni, chcę Wam dziś przybliżyć pachnące migdałami ciasto, podawane tradycyjnie na weselach w Norwegii – kransekake.
Kransekake to specyficzny, piętrowy tort złożony z wielu okręgów, nałożonych jeden na drugi, niczym zabawkowa piramidka dla 4 latków. Ze względu na charakterystyczny kształt, bywa też nazywany po prostu okrągłym tortem. Podstawą Kransekake są mielone migdały, które miesza się z cukrem (i odrobiną proszku do pieczenia) i dodaje białka – jest więc to masa przypominająca marzepan.
Z powstałej masy formuje się krążki (o grubości nie większej niż 1,20 cm- w przeciwnym razie konstrukcja może się popsuć podczas pieczenia), piecze je, a następnie układa się jedne na drugich aż do osiągnięcia czubka. Kransekake może mieć dowolną ilość okręgów, choć oczywiście im więcej, tym lepiej. Tradycyjnie, powinno być 18 okręgów! Aby łatwiej było piec kransekake, Norwegowie mają specjalne podstawki na których piecze się okręgi.
Jeśli chcecie dowiedzieć się dokładnie jak upiec kransekake – zapraszam na film, który znajdziecie pod linkiem
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze