Drukarka do żywności Electrolux
SABINA STODOLAK • dawno temuRestauratorzy pewnie nie spodziewają się, że przyszłość nie rysuje się dla nich różowo… Nadchodzą bowiem czasy drukarek do żywności. Jak apetycznie wyglądają dania „zamówione” u elektronicznego szefa kuchni nazwanego Moleculaire, można zobaczyć na zdjęciach poniżej.
Projekt urządzenia, łączącego zdobycze najnowszej technologii i elektroniki z wielowiekową tradycją sztuki kulinarnej, autorstwa Nico Klaeber powstał w zeszłym roku dla Electroluxa. I jeśli wśród Gadżetomaniaków byli do tej pory tacy, co nie wierzyli, by dania, na których widok apetyt rośnie, można było “przyrządzać” w elektronicznej drukarce, zapewne zmienią zdanie. Moleculaire działa jak zwyczajna drukarka: ładuje się doń informacje, a ta zamówiony schemat przekształca w gotowe dzieło. Urządzenie drukuje w wymiarze 3D – bo co jak co, ale żywność to same konkrety.
Należy mieć nadzieję, że restauratorzy nie będą jednak musieli zamykać swoich lokali, jeśli rynek opanowałyby drukarki podobne Moleculaire. Bo nic tak nie podnosi człowieka na duchu i ciele, jak apetyczne, świeżutkie i przygotowane „z sercem” danie, podane w jedynej w swoim rodzaju przytulnej restauracyjce z niepowtarzalnym klimatem.
źródło:gadzetomania.pl
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze