Jak przygotować idealne ciasto na makaron?
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMoże trudno w to uwierzyć, ale do sporządzenia świeżego ciasta na makaron wystarczą tak skromne składniki, jak mąka, jaja i szczypta soli. Jeżeli perspektywa stworzenia domowego spaghetti wciąż napawa cię niepokojem, zapoznaj się z kilkoma radami, które ułatwią ci podjęcie tego kulinarnego wyzwania. Przekonaj się sama, z jaką łatwością wyczarujesz pyszny makaron własnej roboty.
Składniki do ciasta na makaron
Pierwszym krokiem do sukcesu jest przesianie suchych składników – do sporządzenia 8 porcji potrzebujesz 3½ szklanki mąki typu 00 (ewentualnie 550) i hojnej szczypty soli. Umieść je na czystej, płaskiej powierzchni, której użyjesz do wyrabiania ciasta. Następnie usyp kopiec, wydrążając na jego szczycie otwór wystarczająco duży, aby zmieściły się w nim 4 duże jaja. Wbij je do mąki i wymieszaj w celu utworzenia jednolitej masy.
Wyrabiaj ciasto na powierzchni lekko przysypanej mąką, dopóki nie będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli wyjdzie zbyt suche i składniki nie będą się chciały połączyć, dolej łyżkę wody. W przypadku, gdy okaże się być zbyt miękkie, dodaj łyżkę mąki. Pozwól ciastu odpocząć przez co najmniej 15 minut pod przykryciem czystego ręcznika do naczyń. W ten sposób umożliwisz równomierne rozprowadzenie wilgoci z jaj (i wody, jeżeli jej użyłaś), co znacznie ułatwi dalsze czynności.
Jak przygotować domowy makaron?
Kolejnym krokiem jest podzielenie ciasta na sześć równych porcji. Podczas gdy będziesz zajmować się jedną z nich, pozostałe przykryj ręcznikiem, aby nie wyschły. Delikatnie posyp kawałek masy mąką i uformuj prostokąt o grubości ok. 1½ cm.
Przepuść ciasto przez specjalną maszynę do makaronu ustawioną na najniższy poziom, a następnie uzyskany arkusz złóż na pół, mocno przyciskając do siebie oba płaty. Przepuść ciasto makaronowe przez urządzenie jeszcze 3–4 razy, aby stało się gładkie i jedwabiste. Wykonuj tę czynność, dopóki ciasto nie uzyska pożądanej grubości, za każdym razem zmieniając ustawienia o jedną pozycję. Jeżeli nie będziesz mogła poradzić sobie ze zbyt długim makaronem, podziel go na pół.
Te same czynności powtarzaj, wykorzystując pozostałe kawałki ciasta, a gotowe arkusze makaronu przechowuj jeden na drugim, oddzielając je czystymi ręcznikami do naczyń. Ostatnim krokiem jest nadanie domowemu makaronowi pożądanej formy. Jeżeli pragniesz stworzyć klasyczne gniazdka, podziel ciasto przy pomocy ostrego noża kuchennego lub specjalnego noża do pizzy czy makaronu.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze