Kaczka w pomarańczach
KAROLINA • dawno temuKiedy mamy do czynienia z mięsem, zazwyczaj pierwszym naszym pomysłem na wzbogacenie jego smaku jest dodanie różnego rodzaju warzyw. To właśnie drób albo wieprzowina w rozmaitych postaciach stanowią główny składnik naszego obiadu obok innych standardowych jego elementów, jakimi są surówki i ziemniaki. Pomysłem na odświeżenie i unowocześnienie przyrządzanych dań jest nieco mniej popularne, jednak wbrew pozorom dobrze znane połączenie mięsa z owocami. W tradycji polskiej z łatwością odnajdziesz przepisy łączące rosnące w naszym klimacie śliwki, jabłka albo gruszki z różnymi gatunkami mięsa. Po wykorzystaniu tych receptur warto pójść o krok dalej i skusić się na przyrządzenie drobiu z owocami cytrusowymi. Jedną z propozycji będącej realizacją takiego połączenia jest kaczka w pomarańczach. Bądź nowoczesna i poświęć chwilę na zapoznanie się z przepisem na to wyjątkowe danie.
Przepisy kulinarne z kaczki
Tradycja jedzenia kaczki jest w Polsce dość długa, co nie oznacza, że nie ma zwyczaju spożywania jej w innych zakątkach świata. Wręcz przeciwnie, bardzo dużą popularnością cieszy się ten gatunek mięsa zarówno w Azji, jak i pozostałych częściach Europy. Szukającprzepisów kulinarnych z kaczki, warto zatem czerpać inspiracje z kulinariów wskazanych regionów.
Zanim poznamy sposób, w jaki robi się kaczkę pieczoną w pomarańczach, warto wspomnieć o innych potrawach, które się z niej przyrządza. Nie sposób nie wspomnieć przede wszystkim o dwóch daniach. Pierwszym z nich jest czernina, czyli zupa dla odważnych, ponieważ dodaje się do niej krew kaczki. Drugim natomiast jest kaczka pieczona w jabłkach, będąca chyba innym najbardziej znanym w Polsce sposobem przyrządzania tego rodzaju drobiu. Równie dobrze można także przygotować gulasz z kaczki, zupę z kaczki, kaczkę w brokułach, w winie albo z dodatkiem oliwek. Same piersi z kaczki dobrze komponują się natomiast z octem balsamicznym, ziołami i miodem, a także grzybami. Należy zaznaczyć, żeprzepisy z kaczki można równie dobrze wykorzystywać w trakcie przyrządzania innych rodzajów mięsa drobiowego. Znając sposób robienia kaczki z pomarańczami,możemy równie dobrze przygotować indyka w pomarańczach albo kurczaka w pomarańczach.
Przepis na pieczoną kaczkę
Do przyrządzenia kaczki w pomarańczach będziesz potrzebowała:
- 1 kaczki (około 2 kg),
- 60 g miodu,
- 40 g musztardy Dijon,
- 125 ml soku pomarańczowego,
- 100 ml octu balsamicznego,
- ząbka czosnku,
- imbiru,
- pieprzu,
- 125 ml czerwonego wina.
Miód, musztarda, sok pomarańczowy, ocet balsamiczny i czerwone wino umieść w rondelku. Następnie dodaj do niego odrobinę startego imbiru i pieprzu, a także rozgnieciony czosnek. Garnek wstaw na ogień i mieszaj – podgrzewaj wszystkie składniki na małym ogniu przez około 5 minut.
Umyj kaczkę i połóż na kratce umieszczonej na blasze w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C. Polej ją ¼ ilości wcześniej przygotowanej marynaty. Kaczka powinna się piec około 1,5 godziny. W tym czasie powinnaś polewać ją, wykorzystując pozostałą część marynaty.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze