Jak wzbogacić smak kompotu z suszu?
DAMIESA • dawno temuJak co roku i w tym roku wśród świątecznych specjałów będziemy zachwycać się niezwykle zdrowym i aromatycznym kompotem z suszu. Do jego przygotowania wykorzystamy ulubione owoce. Mogą to być same śliwki, lub mieszanki z brzoskwiń, fig, moreli i jabłek, czy gruszek. Wszystko zależy od gustów naszego podniebienia.
Pytanie jednak, jak je przyprawić, by nabrały wyjątkowego aromatu? Podsuwamy Wam kilka pomysłów:
Cynamon – przyprawa o której mówi się, że ma właściwości afrodyzjakalne i antyseptyczne. Dodany do kompotu (jeśli zdecydowaliśmy się np. na kompot z jabłek i gruszek), nadaje mu zdecydowany, słodki smak o bardzo wyrazistym aromacie przypominającym zapach szarlotki.
Imbir – dodawany zwykle do pasztetów, czy pierników, ma także zastosowanie jako przyprawa wzbogacając smak suszu. Dla zwolenników nieco ostrzejszych nut smakowych, najlepiej sprawdzi się z połączeniu z jabłkami. Walory: poprawia przemianę materii, wzmacnia układ krążenia, przeciwdziała przeziębieniom.
Goździki– te najlepsze powinny by tłuste i ciężkie. Zazwyczaj są przyprawą dodawaną do piwa i wina, a także przetworów mięsnych (wbijane są np. w szynkę). sosów i ciast. Dodane do kompotu nadadzą mu wyrazistości. Wykazują działanie antyrodnikowe i antynowotworowe.
Miód – z jego dodatkiem kompot z suszu jest słodki i świetnie rozgrzewający. Doskonały na wzmocnienie, kiedy łapie nas przeziębienie.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze