Mięso ze smakiem, czyli aromatyczne dodatki
DAMIESA • dawno temuJeśli chcemy przekąsić coś na „ząb”, na restauracje nie mamy czasu, a nasz wybór finalnie pada na mięso, warto mieć w domu kilka dodatków, które sprawią, że zwyczajne jego pałaszowanie nabierze niezwykłego smaku.
Żurawina– często wykorzystywana jest do przyrządzania nalewek, w przypadku mięsa najlepiej, gdy jest smażona i lekko słodka, bo wtedy nadaje się nawet jako pasta do kanapek z wędliną.
Chrzan – pomaga wyostrzyć smak potrawy zwłaszcza, gdy przygotowane mięso jest dość „mdłe”. Można z niego przyrządzić np. ostry sos. Wystarczy jedynie zmieszać go ze śmietaną i odrobiną soku z cytryny. Czasami dla zwiększenia jego aromatu marynuje się go w czerwonym winie, a następnie miesza z buraczkami ćwikłowymi i majonezem.
Sos czosnkowy lub pomidorowy – można go użyć jako dipu do mięsa, zmieszać z gyrosem, sałatką z kurczaka, czy podawać jako nadzienie do mięsno-warzywnych naleśników. Każdorazowo smakuje wyśmienicie i nadaje potrawom delikatny smak.
Ćwikła – ta buraczana sałatka nadaje się praktycznie do wszystkich rodzajów mięsa. Przyprawiona takimi dodatkami jak chrzan, cukier, sok z cytryny, sól i niekiedy także winem, genialnie wydobywa z mięsa pełnię smaku, więc często można ją spotkać serwowaną „gratis” w restauracjach, jako dodatek do dania.
Pesto – pasuje głównie do drobiu np. w pysznej sałatce z mięsem i warzywami. Smak odzyskuje także wędlina, jeśli posmarujemy nią odrobiną tej zielonej mieszanki. Pesto spisze się także w roladkach mięsnych, gdzie „wiąże” smak, nadając całości wytrawnego aromatu. Ten zielony sos świetnie też komponuje się w towarzystwie pomidorów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze