Racuchy drożdżowe
KAROLINA • dawno temuAnalizując dzieje światowej kuchni, można zauważyć, że niektóre produkty wynalezione przez człowieka zrewolucjonizowały całą dotychczas istniejącą tradycję kulinarną i wywarły na niej ogromne piętno. Oczywiście są wśród nich i takie, bez których nie wyobrażamy sobie jedzenia, jak i te, o których istnieniu zupełnie niesłusznie zapominamy. Świetnym przykładem takiego rewolucyjnego produktu jest sól, która nie tylko posiada niewątpliwe walory smakowe, ale przede wszystkim przyczyną jej szerokiego zastosowania są właściwości konserwujące. Inną obrazującą to zjawisko przyprawą jest cynamon, którego cena nieraz stawała się równa złotu, a na dodanie go do swoich potraw mogli sobie pozwolić tylko najbogatsi. Nie ma co do tego wątpliwości, że współczesna kuchnia posiada obecną postać tylko dzięki tym wspaniałym i rewolucyjnym produktom. Od dłuższego czasu bardzo szeroko stosowane w kuchni są drożdże. Kiedy po nie sięgamy, rzadko zastanawiamy się, jakie właściwości posiadają, a także w jaki sposób trafiają do naszych rąk. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się znacznie więcej na ich temat, a także poznasz przepis na racuchy przygotowane z ich udziałem.
Drożdże spożywcze
Mówiąc o drożdżach spożywczych, mamy na myśli niewielką beżową kostkę dodawaną do ciasta albo też proszek w opakowaniu podobnym do tego, w jakim kupujemy cukier waniliowy. Okazuje się, że nasze spostrzeżenia są prawidłowe, jednak niewystarczająco wyczerpujące. Zaczyn drożdżowy używany przy wypieku chleba i ciast to nie jedyne zastosowanie tych niezwykłych grzybów w gastronomii. Otóż ważną rolę odrywają one w winiarstwie, piwowarstwie i gorzelnictwie. Czym jednak są drożdże, dzięki którym z łatwością zrobimy pyszne racuchy drożdżowe? To nic innego jak grzyby jednokomórkowe, które żyją na podłożach, gdzie występują cukry proste i przeprowadzają fermentację alkoholową. Jakie ma to znaczenie dla nas w kuchni? Otóż po zmieszaniu z ciepłą wodą, mąką i cukrem drożdże zaczynają pracować, a więc wytwarzać dwutlenek węgla, co powoduje rośnięcie ciasta. Jeżeli podczas wykonywania drożdżowych racuchów korzystamy z drożdży w kostce, musimy je pobudzić ciepłą wodą i mlekiem, kiedy natomiast używamy drożdży w proszku, wystarczy, że dodamy je bezpośrednio do mąki. Masz ochotę na odrobinę słodkości? Poznaj przepis na racuchy drożdżowe.
Przepis na racuchy drożdżowe
Do przygotowania racuchów drożdżowych będziesz potrzebowała:
- 4 szklanek mąki,
- 2 szklanek mleka,
- 2 jajek,
- 2 łyżek cukru,
- 6 dag drożdży,
- szczypty soli.
Sposób przygotowania:
1 szklankę mleka podgrzewamy razem z cukrem. Następnie, kiedy mleko będzie letnie, dodajemy do niego pół szklanki mąki i drożdże. Pozostawiamy całość na chwilę w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszając, aby wszystkie dokładnie się połączyły. Całość przykrywamy ściereczką i znów odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby ciasto wyrosło. Kiedy będzie już gotowe, za pomocą łyżki nalewamy ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron. Przed podaniem racuchy możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze