Ciasto drożdżowe z kruszonką
KAROLINA • dawno temuNa pewno zauważyłaś, że niektóre potrawy pasują do siebie idealnie, podczas gdy inne nie smakują dobrze. I tak, świetnym dodatkiem do szampana są truskawki, a kufel piwa nierzadko serwowany jest ze słonymi przystawkami. Jednym z bardziej udanych zestawień jest połączenie ciasta upieczonego na drożdżach ze szklanką mleka. To właśnie ono często jest przekąską, która w kilka sekund potrafi poprawić nam humor, o czym na pewno przekonałaś się, gdy taki deser podawała ci mama. Czas nie tylko wspomnieniami powrócić do tego wyjątkowego momentu. Oczywiście najprostszym sposobem jest udanie się na zakupy do pobliskiej cukierni, jednak znacznie lepiej jest przygotować ciasto drożdżowe samodzielnie. Dzięki poświęceniu czasu na domowe wypieki sprawisz, że twoi najbliżsi będą mieli to, co najlepsze. W jaki sposób zrobić ciasto drożdżowe? Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz przepis na wyśmienite ciasto drożdżowe posypane słodką kruszonką. Zanim to jednak nastąpi, warto jest poznać składnik, któremu zawdzięczamy tak wyśmienity smak ciasta – drożdże.
Jedzenie drożdży
Drożdże odgrywają w naszym kulinarnym życiu znacznie większą rolę, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Te niezwykłe komórkowe grzyby zmieniają cukier i skrobię w dwutlenek węgla i alkohol. Właściwość ta została wykorzystana przede wszystkim do wypiekania chleba. To właśnie dzięki drożdżom piekarskim jest on puszysty. Inny rodzaj drożdży wykorzystywany jest do wyrobu wina, a także szampana. Także piwo wraz z jego gaszącymi pragnienie bąbelkami produkowane jest na bazie drożdży piwnych. Drożdże spożywcze natomiast znakomicie nadają się do przygotowywania domowych wypieków. Oprócz tego jedzenie drożdży jest bardzo korzystne zarówno dla naszego zdrowia, jak i wyglądu. Mają one dużą ilość witamin oraz soli mineralnych. Jednakże należy z nimi postępować we właściwy sposób, by stworzyć im właściwe warunki rozwoju i cieszyć się smakiem pysznych potraw. Ciasto na drożdżach stanie się bardzo łatwe w wykonaniu, kiedy poznasz kilka trików mówiących, jak należy je przygotować. Poznając recepturę jego przyrządzania, będziesz mogła wykorzystać je do różnego rodzaju potraw. I tak, z łatwością przygotujesz aromatyczne bułeczki z fetą i szpinakiem, jak i pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką. Nie czekaj i już teraz zobacz, w jaki sposób możesz je upiec. Proste ciasto z kruszonką to świetna przekąska, którą na pewno wykorzystasz podczas letniego wypoczynku nad jeziorem.
Przepis na ciasto drożdżowe z kruszonką
Do przygotowania dobrego ciasta drożdżowego z kruszonką będziesz potrzebowała:
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy w rondelku, jednak nie gotujemy. Kiedy będzie ono ciepłe, dodajemy całą kostkę pokruszonych drożdży. Następnie nakrywamy garnek ścierką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na około 30 minut. Po tym czasie mleko dodajemy do przesianej mąki, jajek, ¼ kostki margaryny oraz cukru. Następnie wystarczy dokładnie wyrobić ciasto, by wszystkie składniki połączyły się. Teraz odkładamy kawałek ciasta wielkości pięści, a następnie dodajemy do niego pozostałą część margaryny. Pozostałą część ciasta umieszczamy w wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Fragment ciasta z margaryną ścieramy na tarce i posypujemy nim wierzch wypieku. Całość pieczemy w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze