Zupa cebulowa - jak ją zrobić?
OLIWKA . • dawno temuA co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a będzie pierwszym krokiem do eksperymentowania w kuchni. To danie ma oryginalny smak, jest zdrowe i proste. Spróbuj. Albo ją pokochasz albo znienawidzisz.
Przygotuj:
- kilogram cebuli
- 15 dag wędzonego boczku
- 15 dag żółtego sera
- 3 szklanki bulionu (może być z kostki)
- 1 litr soku pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 2 kajzerki
- bazylię
- natkę pietruszki
- pieprz cayenne
- sól
- olej
- łyżkę masła
Krok 1
Pokrój cebulę w plasterki, a boczek w kostkę. Przesmaż je w dużym garnku.
Krok 2
Wlej do garnka sok pomidorowy i bulion. Dopraw bazylią i solą. Gotuj około 50 minut.
Krok 3
Teraz zagęść zupę serem i dodaj pieprz cayenne. Wsyp pietruszkę.
Krok 4
Bułki pokrój w kostkę, posiekaj czosnek.
Krok 5
Kajzerki przysmaż na maśle. Dodawaj oleju aż będą chrupiące.
Krok 6
Oto zupa cebulowa czy może raczej zupa cebulowo-serowa. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze