Słodki deser
DAMIESA • dawno temuPo raz kolejny zachęcam Was do nauki sztuki kulinarnej prosto z Włoch. Zabaglione to tradycyjny tamtejszy deser. Przygotowuje się go z żółtek jaj, cukru oraz alkoholu (dobrze sprawdzi się winiak, brandy lub wino białe półwytrawne). Taki słodki włoski deser pasuje także do wielu dań. Poznaj tajniki jego wykonania.
Aby przygotować zabaglione wystarczy żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i słodki likier. Gotuje się go na parze, dzięki czemu deser nie może się przypalić i zachowuje swój smak i konsystencję. Można to zrobić np. wykorzystując dwa garnuszki. Ten większy napełnia się wodą i doprowadza do wrzenia, zaś mniejszy umieszcza w jego środku, by nie dotykał tafli wody. Podczas gotowania należy cały czas mieszać i lekko ubijać. Zdjąć z ognia, gdy masa podwoi swoją objętość, a następnie przelać do szklanych pucharków i podawać w ulubiony sposób.
Zabaglione może więc być udekorowane biszkoptami, ale równie dobrze sprawdzi się jako polewa do naleśników czy gofrów (w wersji na ciepło). Można podawać z figami i bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.
Podczas lata świetnym pomysłem jest podanie tego deseru ze świeżymi owocami i rodzynkami. Można też pokusić się o podanie lodów lub serwowanie deseru z galaretką.
Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze