SÅ‚odki deser
DAMIESA • dawno temuPo raz kolejny zachÄ™cam Was do nauki sztuki kulinarnej prosto z WÅ‚och. Zabaglione to tradycyjny tamtejszy deser. Przygotowuje siÄ™ go z żółtek jaj, cukru oraz alkoholu (dobrze sprawdzi siÄ™ winiak, brandy lub wino biaÅ‚e półwytrawne). Taki sÅ‚odki wÅ‚oski deser pasuje także do wielu daÅ„. Poznaj tajniki jego wykonania.
Aby przygotować zabaglione wystarczy żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy, sok z cytryny i słodki likier. Gotuje się go na parze, dzięki czemu deser nie może się przypalić i zachowuje swój smak i konsystencję. Można to zrobić np. wykorzystując dwa garnuszki. Ten większy napełnia się wodą i doprowadza do wrzenia, zaś mniejszy umieszcza w jego środku, by nie dotykał tafli wody. Podczas gotowania należy cały czas mieszać i lekko ubijać. Zdjąć z ognia, gdy masa podwoi swoją objętość, a następnie przelać do szklanych pucharków i podawać w ulubiony sposób.
Zabaglione może więc być udekorowane biszkoptami, ale równie dobrze sprawdzi się jako polewa do naleśników czy gofrów (w wersji na ciepło). Można podawać z figami i bitą śmietaną oraz posypane cynamonem.
Podczas lata świetnym pomysłem jest podanie tego deseru ze świeżymi owocami i rodzynkami. Można też pokusić się o podanie lodów lub serwowanie deseru z galaretką.
Życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze