Pora na rozgrzewkę - zupy idealne na jesień i zimę
DAMIESA • dawno temuCiepłe, pożywne zupy są zbawienne w nadchodzącym okresie jesienno-zimowym, kiedy zwykle do domu wracamy zmarznięci i przemęczeni. Pozwalają szybko się rozgrzać, a do tego dzięki swojej gęstej konsystencji, zaopatrują nasz organizm w pokłady energii.
Zupa warzywna - witaminowa bomba, w której znajdziemy masę zbawiennych dla zdrowia składników odżywczych. Dobór składników zależy tu głównie od naszej inwencji twórczej. Można ją także wzbogacić np. kurczakiem i zabielić śmietaną.
Zupa na wołowinie - oparta na warzywach i sporej ilości mięsa. Jeden z typów zup, które zwykło nazywać się “chłopskimi”, ze względu na ich wysoką pożywność, która powoduje, że uczucie głodu jest na długo zażegnane.
Kremowa kartoflanka – zwykle na jej główne dodatki składają się włoszczyna i cebulka, ale można także pokusić się o dodanie papryki ( dla amatorów ostrzejszej wersji tej zupy). Wyśmienitego aromatu nabiera także, gdy dodamy do niej boczek.
Zupa mięsna z kartoflami – w skrócie mówiąc to takie zupowe 2 w 1. Mamy tu bowiem tradycyjną kartoflankę plus mięso, a taka mieszanka to gwarant uczucia sytości na bardzo długo.
Flaki – tradycyjna mięsna potrawa, przyrządzona z flaków wołowych. Jest bardzo gęsta i dość tłusta, dlatego dostarczy nam niezbędnej energii na bardzo długo. Jej sposób przyrządzania zwykle różni się od regionu.
Żurek– o charakterystycznym smaku, zabielana mlekiem i serwowana zwykle z jajkiem, białą kiełbasą i chlebem. Może być także opcjonalnie z dodatkiem suszonych grzybów.
Listę zamyka rosół – jedyny typ zupy, który nie jest zagęszczany, ale świetnie nadaje się na jesień i zimę, kiedy na zewnątrz jest chłodno. Idealnie rozgrzewa i jest znakomity, jeśli chcemy skosztować czegoś ciepłego, co nas nie “zapcha” (np. w postaci ciepłego kubka) i pozwoli zostawić trochę miejsca na np. mięsną ucztę. Chętnym na jej bardziej sycącą wersję proponujemy rosół z makaronem i kawałkami kurczaka.
Dania na zimę do wyboru do koloru, które wybieracie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze