Rosół - Przepis

Przepis kulinarny

Jada się ich, czyli rosołów, w tej chwili znacznie mniej niż kiedyś. Powód? Na ogół długi czas gotowania i spore koszty dania, które jest wstępem do posiłku głównego. Wielka szkoda. Zimą zupa może stanowić jednogarnkowe danie. Zwłaszcza ugotowana na wywarze mięsno-jarzynowym. Latem jej charakter jest lżejszy. Służy raczej orzeźwieniu, napełnieniu żoładka czymś smacznym, ale niezbyt ciężkim.

Składniki:

- 1 i 1/4 kg mięsa przeróżnego:
   > a więc kawałek kury,
   > mięso wołowe (kawałek rostbeefu, pierwszej krzyżowej, mały kawałek szpondru),
   > dla tych, co nie używają wołowiny, cielęcina - w różnych kawałkach,
- włoszczyzna (duża porcja)- kawałek kapusty włoskiej (opcjonalnie),
- natka pietruszki
- 1 cebula
- 2 listki bobkowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 2 ziarenka pieprzu czarnego,
- 2 grzyby suszone,
- sól,
- 3 litry wody.

Jak przyrządzić?

Generalnie zupy dzielimy na:
- wywar mięsno-jarzynowy,
- wywar jarzynowy,
- pozostałe, których jest bardzo wiele i mają najprzeróżniejsze bazy - począwszy od mleka, a skończywszy na wiśniach.

Wywar mięsno-jarzynowy, czyli najpierwsza z zup! Rosół - niekwestionowana królowa i podstawa wielu innych zup i sosów.

Wstęp: Rosół musi być esencjonalny. To jest jego istota i czar. Gotujemy go niewyobrażalnie długo jak na dzisiejsze czasy. Ale nasza najważniejsza praca polega na dopilnowaniu, by nie gotował się nazbyt gwałtownie. Bardzo prosty do przygotowania, jeśli uda nam się rygorystycznie przestrzegać kilku zaledwie prostych zasad. Dla zdrowych i dla chorych. Dla wszystkich.

Składniki rosołu:
1) Na ogniu stawiamy obszerny garnek z zimną wodą. Wkładamy do niego kolejno wszystkie kawałki mięsa. Podkreślam - rosół zaczynamy gotować w zimnej wodzie.

2) Gdy woda z mięsem zagotuje się, zmniejszamy ogień. Po chwili na powierzchni ukaża się tzw. szumowiny. Stara recepta każe te szumowiny zebrać. Ja je pozostawiam. W garnku umieszczamy włoszczyznę. Cebulę przypiekamy przez chwilę na żywym ogniu i dorzucamy do garnka.

3) Dokładamy przyprawy. Przykrywamy nie całkiem pokrywką. Ogień powinien być tak ustawiony, by zawartość garnka delikatnie do nas mrugała przez cały czas gotowania.

4) Gotujemy długo i cierpliwie. Nie kosztuje to wiele wysiłku; tylko co jakiś czas trzeba sprawdzić, czy nie ma zbyt silnego wrzenia pod pokrywką. Proces ten trwa ok. 3 godzin i nie należy go skracać. To bardzo ważne dla smaku, równie ważne jak wszystko, co do niego wrzuciliście.

5) Po zakończeniu gotowania wyławiamy wszystkie składniki rosołu na osobny talerz. Przelewamy powoli do innego garnka przez gęste sito. Większość "farfocli", jakie powstały podczas gotowania, pozostanie w pierwszym garnku.

6) Jeśli wywar jest za tłusty, należy zebrać tłuszcz z powierzchni. Najprościej to zrobić na oziębionym rosole, gdy tłuszcz jest wyraźnie wyodrębniony na powierzchni. Ale i z gorącego da się go usunąć, choć jest to bardziej kłopotliwe. Najlepiej za pomocą papierowego ręcznika położonego na chwilę na powierzchni garnka (nawet 3 razy).

7) Teraz oczywiście próbujemy. Czy dość słony i esencjonalny. To ostatnie uważam za najistotniejsze. Dlatego jeśli rosół wydaje mi się zbyt wodnisty, gotuję go dalej, odparowywując nadmiar wody.

8) Wydajemy na stół z marchewką pokrojoną w talarki, zieloną pietruszką i makaronem. Jeśli domownicy lubią skrawki mięsa w rosole, dokładamy co smaczniejsze kawałki. Pokrojone tak, by swobodnie mieściły się na łyżce.

9) Rosół podajemy zawsze gorący. Warto ostrzec stołowników zanim nabiorą pierwszą łyżkę. Łatwo poparzyć sobie usta nie zachowując ostrożności.

Uwagi:

Rosół jest znakomitą podstawą do zrobienia innych zup. Dlatego najlepiej ugotować go z solidnej porcji, w dużym garnku. Zwłaszcza zimą. Nadaje się do przechowania nawet przez 3 dni. Latem rosół szybko kwaśnieje.

Mięso z rosołu gotowanego tą metodą nie jest najsmaczniejsze. Ale na pewno można z niego zrobić paszteciki, lub pierogi z mięsem.

Żeby przypomnieć sobie "czar" staropolskiego rosołu do gotowania można dodać goździki (wbić je w cebulę), ale nie więcej niż 2 sztuki.
Proporcje włoszczyzny regulują ostateczny smak rosołu. Większa ilość marchewki i kapusty spowoduje, że wywar będzie delikatniejszy, "słodszy". Oczywiście najlepszy jest z domowym makaronem. Proste i szybkie w wykonaniu lane kluski na pewno są smaczniejsze od fabrycznego makaronu.

Skoro udało nam się ugotować pyszny rosół, warto uwieńczyć dzieło domowymi kluskami.

Oczywiście rosół możemy rozcieńczyć, jeśli nazbyt esencjonalne smaki nam nie służą.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania60 min.
Trudnośćprosty
Porcje?
Kalorycznośćśrednio dużo
Przybliżony koszt20 zł

Rosół: Podobne przepisy

Rosół: wypróbuj również

Jak ugotować rosół?

... Zupa z drobiu przygotowana samodzielnie w domu ma zdecydowanie lepszy smak niż ta z „torebki”. Można ją także dowolnie doprawiać, według naszych kulinarnych gustów. Najlepiej smakuje ta przyrządzona z przepiórek czy bażanta. Jak ugotować rosół, ...

dawno temu

Co zrobić z kurczakiem z rosołu?

... Mięso z rosołu – tak często przyprawia nas o ból głowy. Jest bardzo smaczne, ale domownicy raczej nie mają ochoty jeść go bez żadnych dodatków. Koniec z tymi problemami. Co zrobić z kurczakiem z rosołu? Masz wiele możliwości. Możesz przygotować ...

dawno temu

Rosół z kaczki

... , ponieważ odpowiednio przechowywana może nam służyć przez ładnych kilka dni. Podstawową zupą, jaką większość z nas potrafi gotować jest rosół. Czy warto go jeść? Odpowiedź na to i inne pytania znajdziesz ... w poniższym artykule, zawierającym ...

dawno temu

Jak zrobić rosół z tortellini?

... Jak zupa jest najlepsza kiedy za oknem śnieg i mróz? Odpowiedź to oczywista oczywistość – rosół. Ale wcale nie musi być taki zwyczajny. Wystarczy kilka dodatków i zamieni się w pyszną zupę ... z tortellini i lubczykiem. Nie ma osoby, której ...

dawno temu

Zupy na rosole

... Nie ma lepszej zupy pod słońcem niż babciny rosół! Chyba nikt nie jest w stanie zaprzeczyć temu twierdzeniu. Rosół to świetna zupa na deszczowe jesienne wieczory czy przeziębienie. Sprawdza ... pojawia idealne rozwiązanie, jakim są zupy, które ...

dawno temu

Jak ugotować rosół chiński?

... Uwielbiasz rosół? W takim razie rosół chiński na pewno będzie ci smakował. Ma ostry, aromatyczny i bardzo oryginalny smak, który wprawi w zdumienie niejednego. Jaka jest tajemnica tego niezwykłego dania? Wyjątkowe składniki, które stworzą ...

dawno temu

Kobiety, uczcie się gotować rosół

... zajmować umiejętność gotowania rosołu. I to nie byle jakiego, ale porządnego na wołowym z kością, jak pisze. Ta super ważna umiejętność może uratować związek, gdy mężczyzna zachoruje. W każdym razie ... się w rękawiczki? A może nie powinny ...

dawno temu

Sekrety DOMOWEGO ROSOŁU. Tylko dzięki nim uzyskasz najlepszy smak

... Gotowany na wołowinie i kurczaku rosołowym, najlepiej z młodymi warzywami, paloną cebulą i dodatkiem imbiru. Niedzielny rosół to dla niektórych rodzin już tradycja. Zrobienie tej zupy ... ze zbierającymi się na powierzchni rosołu "szumowinami"? ...

dawno temu

Zupa krem z kury

... Tradycyjny rosół z makaronem to ulubiona zupa wielu Polaków. Co ciekawe, w niektórych krajach taka konsystencja tego dania z drobiu wcale nie jest znana. W Wielkiej Brytanii chętnie jada ... z kury można podawać np. z pieczywem czosnkowym lub ...

dawno temu

Smaki dzieciństwa - jak je odtworzyć?

... Prawdziwy domowy rosół z makaronem, gulasz z kaszą lub kluskami czy „polskie” spaghetti bolognese, znane w Polsce lat osiemdziesiątych jako makaron z mięsem i pomidorowym sosem… Do tego gołąbki ... pewnością daniem, którego nie przygotujemy jak ...

dawno temu

Jak temperatura w lodówce jest najlepsza?

... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? Przekonaj się, że jego uzyskanie wcale nie jest trudne. ... wlany na patelnię nie pryskał. A może chciałabyś żeby twój rosół miał piękny złocisty kolor? ...

dawno temu

Bliny rosyjskie - przepis

... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo apietita! ... bliny, które będą doskonałym dodatkiem do rosołu lub kapuśniaku rosyjskiego. Najpierw słodkie bliny. Prijatnogo ...

dawno temu

Zupa z makaronem

... bardziej pożywnego i rozgrzewającego niż kubek rosołu. Jednakże na nim nasze możliwości się nie kończą. Nie trać okazji i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego znacznie więcej na temat gotowania zup z makaronem, a także poznasz ...

dawno temu

Makaron świąteczny

... odpowiednikami. Z drugiej strony nic nie zastąpi smaku makaronu własnej roboty w świątecznym rosole. Jak jeszcze możemy wykorzystać makaron? W jaki sposób przyrządzić go samodzielnie w domu? Poznaj ... sobie rozgrzewający świąteczny rosół bez ...

dawno temu

Zupy na wiosenne przeziębienie

... i gotujemy około 10 minut.   Mulligatawny – pieprzowy rosół z kury  800g kury (mniej więcej pół),100g chudego, surowego boczku,50g masła,5 pomidorów,4 ząbki czosnku,2 marchewki,2 pietruszki,2 cebule,2 łyżki ... mąki pszennej,½ selera,sól, ...

dawno temu

Forszmak - jak go zrobić z kurczaka?

... z kurczaka5 ogórków konserwowych4 łyżki koncentratu pomidorowego1 paprykę1 łyżkę mąkiwłoszczyznępieprz, sólmajeranekolej lub masło Krok 1 Rosół – od tego musisz zacząć. Ugotuj go z udek i włoszczyzny ... z rosołu i rozdrobnij. Wrzuć znów do ...

dawno temu

Zielona zupa

... Znudził ci się rosół? Nie masz pomysłu na obiad? Wypróbuj przepis na zieloną zupę ze szpinakiem i sałatą. Ta intrygująco wyglądająca kremowa zupa zawiera wiele witamin i minerałów, w tym witaminę C, E oraz żelazo. Jak przyrządzić to cudo? ...

dawno temu

Zupa cebulowa - jak ją zrobić?

... A co gdyby niedzielny rosół z makaronem zastąpiła zupa cebulowa z grzankami? Rodzina pewnie byłaby zdziwiona, ale kto nie lubi niespodzianek, zwłaszcza tak smacznych. Jej przygotowanie nie zajmie ...

dawno temu

Strogonow - przepis tradycyjny

... pokroił w słupki polędwicę wołową, połączył z mąką i pieprzem, po czym usmażył wszystko na patelni, dodał podduszoną pastę z pomidorów z masłem, cebulę, rosół, a następnie wszystko razem dusił ...

5 dni temu

Powiązane Tematy