Zupa z makaronem
KAROLINA • dawno temuZupy – rozwiązanie dla wielu zabieganych mam i nie tylko na ciepły posiłek w ciągu dnia. Są one dość proste w przygotowaniu, a możliwość szybkiego odgrzania ich w dowolnej chwili sprawia, że trudno o bardziej wygodne danie. Z tego też względu warto nauczyć się przygotowywać kilka z nich, by zawsze móc zaproponować odrobinę pysznego wywaru niespodziewanym i zmarzniętym gościom. Trudno o coś bardziej pożywnego i rozgrzewającego niż kubek rosołu. Jednakże na nim nasze możliwości się nie kończą. Nie trać okazji i przeczytaj poniższy artykuł. Dowiesz się z niego znacznie więcej na temat gotowania zup z makaronem, a także poznasz ciekawostki na temat tego niezwykłego dodatku do wielu dań.
Przepisy na zupy z makaronem
Mówiąc o różnego rodzaju dodatkach do potraw, które dodają im sytości, wymienić trzeba trzy podstawowe produkty. Mamy zatem do czynienia z ryżem, ziemniakami i makaronem. Dlaczego tak dobrze sprawdzają się w nieraz bardzo odmiennym towarzystwie? Dzieje się tak dzięki ich dość neutralnym smakowi i zapachowi. Są one często stosowane wymiennie, jednak w związku z naszymi przyzwyczajeniami nie zawsze wyobrażamy sobie, że taka dowolność może dotyczyć wszystkich dań. Jednym z takich wzorcowych potraw z makaronem jest na przykład rosół. Dodanie do niego ryżu bądź ziemniaków jest dla wielu pewnego rodzaju świętokradztwem. Z drugiej strony równie dobrze możemy ugotować zupę pomidorową albo zupę grzybową z makaronem, jak i ziemniakami. Trudno jednak wyobrazić sobie taką swobodną zamianę składników chociażby w zupie owocowej z makaronem. Do zup z makaronem zaliczyć trzeba także nie tylko te, w skład których wchodzą warzywa, lecz również uwielbiane przez dzieci zupy na mleku. Równie ważne jest, by nie tylko dobrać odpowiedni rodzaj dodatku do zup, lecz również zrobić wszystko, by idealnie skomponował się on z naszym daniem. Kiedy zastanowimy się chwilę, okaże się, że mamy do czynienia z różnym rodzajem makaronu do zupy. Który z nich jest właściwy?
Jaki makaron do rosołu?
Jak już wspomniano, tradycyjną zupą z domowym makaronem jest rosół. Jednak nie zawsze będzie smakował on w ten sam sposób. Najlepiej w rosole sprawdza się makaron jajeczny nitki. Delikatny smak i konsystencja stanowią o wyjątkowych właściwościach tej niezwykłej potrawy. Zwykle to właśnie makaron nitki, który bardzo łatwo możemy samodzielnie przygotować w domu najczęściej króluje w naszych zupach. Jednak do niektórych zup możemy wybierać także inne formy. Producenci makaronów ścigają się w pomysłach na to, jak zadowolić nasze dzieci i dostarczają nam makaron w kształcie gwiazdek albo liter. Z powodzeniem możemy dodać go do zup mlecznych i owocowych, a także każdej innej, bo małe formy ułatwią jedzenie naszym pociechom. Na co jeszcze warto zwracać uwagę podczas wybierania odpowiedniego makaronu do zupy? Istotna jest tutaj również jego jakość oraz składniki, z których został przygotowany. Pszenica durum znakomicie sprawdza się, gdy chcemy zachować dość wyraźną konsystencję potrawy w odróżnieniu od typowych miękkich makaronów jajecznych.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze